Helyi közélet

2018.05.17. 07:00

Ülésezett a miskolci közgyűlés - 2018. május

Miskolc – Csütörtökön tartották a májusi testületi ülést Miskolcon. A képviselők jó két tucatnyi napirendet tárgyaltak. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk az ülésről.

Miskolc – Csütörtökön tartották a májusi testületi ülést Miskolcon. A képviselők jó két tucatnyi napirendet tárgyaltak. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk az ülésről.



09.30: A májusi testületi ülés befejeződött, köszönjük olvasóink figyelmét!


09.08: Az egyebek napirendi pontban területi képviselők többnyire kátyús, rossz állapotban lévő utakról ejtettek szót.

Bartha György:

Kátyúzásnál alapelv, hogy az autóbusz útvonalak élveznek elsőbbséget. Mikor jutnak el a 69-es út vonalára? A minapi égszakadáskor a Mária utcán az egyik házat zsákokkal kellet védeni. A vízmosás miatt hatalmas kátyúk keletkeztek a zúzalékos úton. Az avastetői buszvégállomásnál 16 kátyút számolt meg. Mikor javítják ki ezeket?

Szilágyi Szabolcs:

Szilvás utca 16-nál található aszfaltsüllyedést balkáni megoldásként úgy oldották meg, hogy leaszfaltozták a csapadékvízelvezetőt is. Eső idején hatalmas tócsák alakulnak ki.


08.59: A településfejlesztés, vagyongazdálkodással kapcsolatos napirendi pontok tárgyalásakor városi fejlesztésekről esett szó. Bővítik többek között a Dr. Kemény Dénes Uszodát és a közelében tornacsarnok is fog épülni. Névtelen közterületek elnevezéséről is döntöttek.

Badány Lajos (Jobbik):

A városvezetés nem a nyomortelepek felszámolását, hanem a fejlesztését végzi. Nem valós a helyzet, amit kommunikálnak. Ez történik a Vasgyárban. Kampányszagú propagandaakcióról van szó csupán

Molnár Péter (KDNP):

A valós civil munkát végző szervezeteket maximálisan támogatni kell és erre mindenkor odafigyel az önkormányzat.

Kiemelt fejlesztési területté nyilvánítják az Egyetemváros és Tapolca között lévő területet, amely jelzi, hogy Miskolcon a fejlesztések nem állnak meg. Ezen a területen bővül a Dr. Kemény Dénes Uszoda és felépítenek egy a tornasportot szolgáló csarnokot. Mindez a fejlődő miskolci sportéletet szolgálja.

Hollósy András (KDNP):

Fontos a sportlehetőségek fejlesztése. A vízilabdasport fejlődése miatt fontos a meglévő uszoda mellett az újabb 33 méteres medence megépítése lelátóval, amely a vízilabdások otthona lehetne.

Bartha György (MSZP):

A Szent Ferenc Általános Iskola kap egy területet, amelyet parkolóvá alakítanak és segíti majd a szülőket a gyerekek iskolába juttatásában. A képviselő saját képviselői alapjából finanszírozza a parkoló megépítését.

Katona Ferenc (Jobbik):

A vizes sportok fellegvára lehet az új uszoda amely kiegészülve a meglévő atlétikai centrummal és a leendő tornacsarnokkal egy igazi sportközponttá válik. Ezekkel párhuzamosan épül az új MVSC sporttelep és bővül a Selyemréti Strandfürdő is.

Dr. Kiss János alpolgármester:

A nyomortelepek felszámolását mi a rendteremtés részének tekintjük. Hatalmas tévedés azt mondani, hogy a Vasgyár egészében szegregátum. A városrész a miskolci múlt és kultúra nagyon fontos része. Erkölcsi kötelesség a Vasgyárat rehabilitálni, de ez egyszerre jelent bontást és építést. A nyomortelep részeket lebontjuk – ilyenek voltak például a Számozott utcák - és építünk is új dolgokat. Ilyen például az új stadion és a hozzá kapcsolódó létesítmények.


08.18:

Dr. Kriza Ákos:

A képviselői hozzászólásokból látszik, hogy a közbiztonság terén csak finomhangolás szükséges a rend biztosítása terén. Megköszönte a rendőrség és a rendészet munkáját

Dr. Bogyay Ferenc miskolci rendőrkapitány:

A statisztikát szidjuk, de ezekkel a mérőszámokkal lehet igazán nyomon követni a közbiztonság alakulását. Egyértelműen javuló a tendencia. Miskolcon nem vált kampánytémává a közbiztonság és ez is jelent valamit. 2012-hez képest az összes Miskolcon elkövetett bűncselekmény ma kevesebb, mint a fele. Kis lépésekben lehet javulni, soha nem ígérték, hogy egy csapásra rendet lehet tenni.

A rendőrök itt szeretnek élni és dolgozni és az itteni emberek biztonságáról gondoskodni.

Dr. Kis János alpolgármester:

Nem vallottak szégyent Miskolc rendőrei. Tavaly is folytatódott a folyamat, amely a nagyobb közbiztonság irányába halad.

A város biztonságpolitikája világrend, gondolkodás kérdése. A múlt század negyvenes éveiben ez így volt, aztán jött egy olyan korszak, amikor nem ez volt a prioritás és rendszerváltás környékén kezdett visszatérni az útra. 2005 környékén azonban egy törés következett be a fészekrakó probléma megjelenése miatt. Ezt a dilemmát a miskolci emberek eldöntötték 2010-ben, hogy ez a város nem kér az ilyen emberekből. Nagyon nagy munka volt a rend helyreállítása, amelyben a rendőrség és a rendészet is nagyon nagy szerepet játszott. Mára újra a hagyományos polgári elvek mentén működik Miskolc.


07.52: A közgyűlés a Miskolci Rendőrkapitányság és a Miskolci Önkormányzati Rendészet tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót tárgyalja.

Molnár Péter (KDNP frakcióvezető):

Köszönetet mondott a rendőrség és a rendészet munkájáért. Nagyon jó munkát végeztek, iskolai értékeléssel 5-ös osztályzatot kapnának. Fontos a városlakók szubjektív biztonságérzete és ezért mindent meg kell tenni és a miskolci önkormányzat mindent meg is tesz érte. A rendészetet 1 milliárd forintnál nagyobb összeggel támogatja a költségvetés. A nem frekventált helyeken is látható, hogy nagyobb a közterületi biztonság. Segít a közterületi kamerarendszer, amely idén újabb 800 kamerával bővül és ezzel Miskolc a legbiztonságosabb város lehet az országban. Beérik az a törekvés, hogy a városban minden területen rend legyen.

Soós Attila (Fidesz frakcióvezető):

A számok sokat mondanak a város közbiztonságát illetően. Már 2017-ben is milliárdos nagyságrendben költöttünk Miskolc rendjére, biztonságára. 2010-ben ez 300 millió forint körüli volt. A fejlődés látható. A városban élők biztonságérzete nem lehet pénzkérdés. A szándék az, hogy elrettentsük már a szándéktól is azokat, akik bűncselekményt akarnak elkövetni. A rendőrség és a rendészet beszámolójából látszik az eredmény, hiszen csökkent a bűncselekmények száma.

Szécsényi Marianna (Fidesz):

Egyedülálló döntés volt annak idején a Miskolci Önkormányzati Rendészet megalapítása. Az eredmény jól érzékelhető. A rendészet 160 fős állománya értékes, eredményes munkát végez. Kitűnő a szervezet együttműködése a rendőrséggel, nagyon sok helyen dolgoznak járőrpárosok. A rendészeti alközpontok kialakítása újabb fontos lépés volt a biztonság növelése felé.

Dr. Kovács László:

2010-ben az egyik prioritás az volt, hogy Miskolc az ország egyik legbiztonságosabb nagyvárosává váljon. A rablások száma folyamatosan csökken. Ugyanez a helyzet a garázda bűncselekmények és a testi sértések számával. Tavaly három új rendészeti alközpont nyílt meg és mindegyik olyan helyen van, amely segíti a közbiztonság fenntartását. Kiemelte a segítő rendészet funkciót, amely eredményes volt. Például öngyilkosságot akadályoztak meg, elkallódott gyereket találtak meg, vagy segítettek rosszul lett járókelőknek. Mindez az odafigyelés, jó szándék eredménye, amely a lakosság bizalmát is növelte.

Barta Gábor (Fidesz):

Miskolcnak 2018-ban is a biztonság a fő jelszava. Már nem következmények nélküli város Miskolc, mint régen volt. Az adatok tavaly az elmúlt 8 év távlatában a legjobbak voltak. Kiemelte a rendész-rendőr vegyes járőrpárok kialakítását, ami tovább vezet a nagyobb biztonság felé vezető úton.

Bartha György (MSZP):

Gond van a Szervezet utcán a gyorshajtók miatt. Egyre többször jelzi ezt a lakosság. Más helyről – például a Köztársaság utcáról is – jelezték ezt az ott lakók. A képviselő azt kérte a városi rendőrkapitánytól, hogy növeljék ezeken a területeken a sebességmérések számát.

Pakusza Zoltán (Jobbik frakcióvezető):

A Jobbik frakciója nem fogadja el a rendőrség és a rendészet munkájáról szóló beszámolót, mert a statisztikai adatok egyáltalán nem tükrözik a valóságot. Rengeteg panasz érkezik a lakosságtól. Példaként említette az Újgyőri főteret és környékét. Ennek javítása érdekében az eddigieknél sokkal hatékonyabb rendészeti munkára volna szükség.


07.00: Megkezdte munkáját Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése. A májusi rendes ülés napirendjén harmincnál több napirend szerepel. Dr. Kriza Ákos polgármester bejelentette, hogy a Jobbik országos listájáról országgyűlési képviselői mandátumot szerző Jakab Péter május 5-én lemondott miskolci önkormányzati képviselői mandátumáról. Mivel Jakab Péter a Jobbik listájáról jutott a közgyűlésbe, a párt javaslata alapján a választási bizottság fog dönteni a pótlásáról a Jobbik listájáról.

Az is kiderült, hogy a Jobbik önkormányzati frakciójának új vezetője Pakusza Zoltán.



Miskolci közgyűlés - Kiemelt fejlesztési terület

Jó két tucatnyi napirendi pont megtárgyalása vár ma Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésére, amely ma tartja májusi rendes ülését. Van is miről tárgyalni, hiszen rendes közgyűlést utoljára március elején tartott az önkormányzat.

Fejlesztések

A testület – más dolgok mellett – megvitatja a tavalyi városi költségvetés zárszámadását. Szó lesz arról is, hogy a Dr. Kemény Dénes Uszoda melletti területet kiemelt fejlesztési területté nyilvánítják, mert bővíteni akarják az uszodát és egy a tornasportot szolgáló csarnok építéséről is szó van. A kiemelt státusz meggyorsítja az építéshez szükséges engedélyek beszerzését.

Szent Flórián tér

Módosítani fogják a közterületek rendjéről szóló önkormányzati rendeletet, hogy a város védett övezeteiben működő gyógyszertárak áruellátása gördülékenyebb legyen. Eddig ugyanis reggel 6 és délelőtt 9 óra között lehetett behajtani az ilyen övezetekbe, a módosítás után ugyanez a lehetőség délután – 14 és 15 óra között – is lehetővé válik.

Közterületek névadásáról is döntenek. Például a városi tűzoltóság előtti rész a Szent Flórián tér nevet kapja.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában