Helyi közélet

2018.05.20. 19:15

Továbbviszik a hagyományt Miskolcon

Miskolc - Kilencedik alkalommal rendezték meg a Jezsuita Művészeti Gálát a Művészetek Házában.

Miskolc - Kilencedik alkalommal rendezték meg a Jezsuita Művészeti Gálát a Művészetek Házában.

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium évről évre népművészeti gálaestet tart a Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskolával közösen.

A tanulóink rengeteg művészeti ágat választhatnak" Boncserné Szinai Tünde

„A diákok itt tánclépéseket tanulnak, de nem ez a legfontosabb, hanem hogy megéreznek valamit belőle, mit jelent bekapcsolódni abba a több ezer éves hagyományba, amit a magyar népzene jelent. Amikor a gyerekek együtt táncolnak vagy énekelnek, valahogy ezekkel a réges-régi generációkkal találkoznak” – kezdte köszöntőjét Herpainé Velkey Klára, a jezsuita művészeti programok szervezője.

A nevelés része

Körmöndi Tamás néptánctanár az előkészületekbe avatott be minket.

„Szeptemberben megbeszéljük, hogy a meglévő repertoárból melyik hazai és határon túli táncanyagot szeretnénk megtanítani. A gimnázium hangsúlyt fektet rá, hogy a diákság találkozzon a saját kultúrájával, ezért az 5–6.-os évfolyam kötelezően, testnevelésóra keretében tanulja a néptáncot. Most ők kapták a legnagyobb szerepet a Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskola tanulói mellett, akiknek tulajdonképpen ez volt az évzáró vizsgabemutatójuk.”

Erős zenei műhely

A másik néptáncos felkészítőtanár, Boncserné Szinai Tünde a gimnázium zenei műhelyét mutatta be.

„A tanulóink rengeteg művészeti ágat választhatnak. Herpainé Velkey Klára és Mislai-Szilasi Ildikó tanárnő a népzenét és a népi éneklést szívügyüknek tekinti. Versenyekre készítik fel a diákokat és az iskolai rendezvényeken fontosnak tartják, hogy a népzenét beleépítsék az ünnepségekbe. A szerepléseket megszeretik a tanulók és ezáltal magát a műfajt is. Nem mellékes, hogy az iskolában nagyon erős cserkészet van, aminek része a rendszeres táncház.”

Szunyogh Kata és Dabasi Halász Zsigmond idén érettségizik, mégis vállalták a fellépést. Kata az ELTE-re készül, régész szakra, de később is folytatni szeretné a néptáncot.

„Alapvetően nekünk ötödikben kezdődött a néptánc ebben az iskolában. Beleszerettem, úgyhogy itt maradtam a fakultáción és azóta is töretlenül táncolok” – mondta.

Zsigmond, aki orvosnak készül, fontosnak tartja a népzenét a fiatalok életében is.

„Nagyon szeretem a néptáncot, mert egyrészt kikapcsol, másrészt a kultúrát műveljük ezáltal. A magyar népzenére ugyanúgy szüksége van a fiataloknak, mint az időseknek, mert valójában ez az, ami igazán közel áll hozzánk, és egy közösségi élményt nyújt.”

- DA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában