Helyi közélet

2018.05.29. 15:52

Rendelet a káosz ellen Kékeden

Kéked - A közterületi rendelet nem parkolási rendelet – mondta a kékedi polgár­mester.

Kéked - A közterületi rendelet nem parkolási rendelet – mondta a kékedi polgár­mester.

„Pénzért parkolhatnak házuk előtt” a kékediek – terjedt el a hír a legnépszerűbb közösségi oldalon. Emiatt aztán felbolydult a 180 fős, Gönci járáshoz tartozó, határ menti kis falu élete, mert sok médium volt kíváncsi arra, mi igaz ebből. Természetesen mi is megkerestük Hunkár Sándor polgármestert, aki elöljáróban hangsúlyozta, az eddig megjelent híradásoknak kevés közük van az igazsághoz.

Nem fér el a busz

Kifejtette: 2013-ban hozott a település képviselő-testülete egy közterületi rendeletet, hogy aki tartósan, azaz 12 óránál hosszabb időre szeretné igénybe venni a közterületet, akár parkolás vagy például építőanyag tárolása céljából, annak engedélyt kell kérnie az önkormányzattól. Mivel az utóbbi 1-2 évben óriási káosz alakult ki Kékeden, úgy döntött a testület, hogy a rendeletet újra elküldi a lakóknak.

Egyetlen észrevétel

Hiszen a gépkocsi-tulajdonosok az út mellett parkolnak, a 90 autóból legalább 60, ami zavarja a busz közlekedését, a nagyobb mezőgazdasági járművek haladását, a szemétszállítást, de akár a fűnyírást is. Kékednek ugyanis mindössze 3 méter széles a főutcája.

– A rendeletet április elején küldtük ki, azóta egyetlen észrevétel érkezett csak, egy, a településünkön lakó szlovák hölgy kérte, hadd parkoljon a háza előtt, mert egészségi állapota miatt nehezen tudja kinyitni a vaskaput. Neki az engedélyt természetesen megadtuk – hangsúlyozza Hunkár Sándor. – Meglepett tehát, hogy most az egyik fiatalember ügyet csinált a közterületi engedélyből. Igaz, ő a napokban felszólítást kapott, mert nem tartotta be a rendeletet.

A polgármester elmondta azt is: aki az önkormányzathoz kérelemmel fordul a közterület használatára, annak az ügyét a testület kivizsgálja, és ha engedélyt ad, a gépkocsi-tulajdonosnak nem kell fizetnie. Nem arról van szó tehát, hogy pénzhez akar jutni a település, hanem arról, hogy meg akartuk szüntetni a káoszt, ami az utcákon uralkodott. Megjegyezte: minden gépkocsi-tulajdonos be tudna állni az udvarára, csak lehet, hogy egyeseknek kényelmesebb a ház előtt parkolni.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában