Helyi közélet

2018.05.18. 10:16

Őszibarack-körte lett a 2018-as Év pálinkája Mezőcsáton

Mezőcsát - A „Mezőcsát város kézműves bora 2018” címet id. Dánfi Dániel csáti rosé cuvée bora kapta.

Mezőcsát - A „Mezőcsát város kézműves bora 2018” címet id. Dánfi Dániel csáti rosé cuvée bora kapta.

A mezőcsáti szőlész- és gyümölcsészhagyományok ápolására rendezték meg a Mezőcsáti XXIV. Bor- és VI. Pálinkaversenyt. Dél­előtt 9 órától gyülekeztek a szőlő- és bortermelő gazdák, illetve a házi főzésű pálinkák kedvelői, hogy megmérettessék munkájuk gyümölcsét.

Történeti áttekintés

A rendezvényt Kovács András versenyigazgató, a Pálinka­Kollégium® rendes tagja nyitotta meg, majd id. Dánfi Dániel mezőcsáti szőlősgazda tartott előadást a csáti borversenyek történetéről, a kezdeti eseményekről, az azóta hagyománnyá vált eseménysorozat elindítóiról. Amíg a szakmai zsűrik a versenyre nevezett minták bírálatával foglalatoskodtak, az Élelmezési Központ nagytermében a Lila Akác Nyugdíjas Klub kórusa és a vendégként fellépő sajóbábonyi Rezeda Népdalkör bordalokkal szórakoztatta a közönséget. A finom ebédhez Boncsér Gábor és a Számadó együttes zenélt, cimbalmon Horváth József kápráztatta el virtuóz játékával a szép számú közönséget.

A Kovácsné Drabant Katalin borász asszony vezette borászati szakmai zsűri nagy arany­érem minősítéssel díjazta Csillag András száraz Othello vörösborát. Arany érmet és az Eszterházy Egyetem különdíját nyerte Simon Gáborné kékfrankos – olaszkék Othello bora. Szintén aranyat ért Vincze Gyula Othello bora és Kántor János száraz vörösbora. A „Mezőcsát város kézműves bora 2018” címet a szakmai zsűri ajánlása alapján az Erőssné Király Ildikó vezette társadalmi zsűri id. Dánfi Dániel csáti rosé cuvée borának ítélte.

Díjazottak

A Kovács András versenyigazgató vezetésével és a PálinkaKollégium® szakmai támogatásával felállt pálinkazsűri Kissné Somlyai Ildikó feketebodza-pálinkáját nagy arany­érem minősítéssel díjazta. 2018-ban az „Év pálinkája” címet Kántor János őszibarack-körte vegyes pálinkája nyerte el. Aranyérmet nyert Fodor István alma-szőlő-szilva vegyes pálinkája és Kiss József vörös szőlőből készült törkölypálinkája.

A délutáni órákban kellemes beszélgetéssel, borkóstolással zárult a rendezvény, a jó hangulatot tovább fokozta a kitűnő magyar népzene a Számadó zenekar közreműködésével.

-ÉM-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában