Helyi közélet

2018.05.24. 16:30

Ők az egyetlen felnőtt csengettyűzenekar Miskolcon

Miskolc - Azt tudta, hogy Miskolcon működik az ország egyetlen, csak felnőttekből álló csengettyűegyüttese?

Miskolc - Azt tudta, hogy Miskolcon működik az ország egyetlen, csak felnőttekből álló csengettyűegyüttese?

Pedig így van, mégpedig már tíz éve, pénteken (május 25-én) délután 6 órától tartják jubileumi koncertjüket a Tiszáninneni Református Egyházkerület Székházának dísztermében.

Nagy Péterné Mónikától, az Animus Csengettyű Együttes egyik alapító tagjától tudjuk, hogy a kezdetektől minden kedd délután szigorú próba folyik. A kilenctagú együttes mindegyike zenetanár, négyen alapító tagok. Sőt, majd’ mindegyikük működtet az iskolájában egy-egy, a növendékeikből álló csengettyű együttest.

– Czentnár Ferenc tanár hosszú évek óta szervez csengettyűzenekarokat a parasznyai általános iskolában. Ám a végzős diákok kirepülésével mindig új és új diákokat kellett betanítani. Így jött az ötlet, hogy felnőttekből álló kollégákból toborozzon egy csapatot – meséli Mónika. Megtudjuk, nagyon sok helyre hívják őket fellépni, repertoárjuk pedig igencsak széles, komoly-, könnyűzene és filmzenéket egyaránt játszanak. Kérdezzük, miért épp csengettyűzenekarban zenélnek. Kiderül, Amerikában nagy hagyománya van ennek a fajta zenének. Czentnár Ferenc baptista ismerősei által ismerkedett meg a műfajjal, és „fertőzte meg” kollégáit.

S hogy hogyan áll össze a műsor?

Mónika elárulja, nem véletlen a heti egyszeri szigorú próba. Nagy összpontosítás kell ahhoz, hogy mikor melyik harang, csengettyű szólal meg, sokszor nagyon gyorsan kell cserélni egyikről a másikra. A zeneszámokat nagyrészt a tanár úr írja át csengettyűre, a pénteki koncerten Mozart, Csajkovszkij dallamain túl például a Karib tenger kalózai, a Tűzszekerek vagy épp a Reszkessetek betörők filmzenéje is felcsendül.


Az Animus Csengettyű Együttes tagjai

Czentnár Ferenc, Tóthné Szternai Ágota Sára, Kerekes Zsuzsa, Kovácsné Gávay Katalin, Gottner Krisztina, Ágoston Ildikó, Nagy Iván, Dézsi Ferenc, Nagy Péterné

-HM-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában