Helyi közélet

2018.05.06. 18:14

Minden út a Hernádhoz vezet

Szentistvánbaksa - Turisztikai bázissá akarják alakítani a festői környezetben fekvő falut.

Szentistvánbaksa - Turisztikai bázissá akarják alakítani a festői környezetben fekvő falut.

A 289 lelkes Szentistvánbaksát zömében szépkorúak lakják. Az elöregedő kistelepülésen sok az üres ingatlan 2-3 millióért már gyönyörű összkomfortos házat kapni kisebb telekkel együtt ezen az egyébként lenyűgözően szép vidéken. Az apró község busszal és autóval is könnyen elérhető. Tiszta utcácskák, takaros kertek, régi borházak hangulatos képe fogad minket. Nem csoda, hogy imádják a művészlelkek ezt a vadregényes tájat, a folyónak ez a szakasza több festőt is megihletett már.

A helyiek kedvesek és vendégszeretőek, barátságos nép él Szentistvánbaksán" Rontó István

Hernád-parti kemping

– Csendes, nyugodt, biztonságos és olcsó hely ez. Szolid áron találnak nálunk kiadó szobát, de lehet sátorozni is és természetesen ingyenes a parkolás. A helyiek kedvesek és vendégszeretőek, barátságos nép él Szentistvánbaksán és remélem, hamarosan ismert horgász és turistaparadicsommá válunk. Süllők, pontyok, kárászok, csukák, márnák akadnak itt gyakran horogra. Számomra minden út a Hernádhoz vezet, biztos vagyok benne, hogy ez a környék természeti adottságait tekintve a világ egyik legértékesebb szeglete- áradozik a faluról Rontó István, polgármester, aki abban bízik sikeresen bírálják majd el a turisztikai fejlesztésekre vonatkozó pályázatokat és hamarosan indulhat az építkezés.

– Sok mindent megoldunk önerőből, nem szoktam a csodára várni, de a modern kemping kialakításához, bizony nekünk is támogatás kellene. Nem nagy költségvetésű a projekt, de az ilyen parányi kis településnek, mint a miénk nem egyszerű kigazdálkodni néhány milliót- magyarázza a település vezetője, majd hozzáteszi, csónakházat, kempinget, zuhanyzót szeretnének kialakítani.

Szappanmanufaktúra

A közmunkaprogram keretében természetes anyagokból szappant gyártanak a korábbi tájházban, ahol jelenleg hat embert foglalkoztatnak. A tisztálkodószerek fő alkotó eleme a kecsketej, melyet szintén helyben nyernek a saját kecskéiktől a szappankészítők. A tejhez különböző olajokat adnak és a színezék anyagok is teljesen természetesek. A rózsaszín szappan színét a halványvörös agyag adja, a sárgáét béta-karotin, a zöldekét pedig csalánlevél.

– A vizet kecsketejjel helyettesítjük. Tápanyag és vitamintartalom szempontjából ez az egyik legértékesebb tej, ennek az összetevőnek köszönhető, hogy a szappanjaink kicsit sem szárítják ki a bőrt, sőt rugalmassá, ápolttá, simává teszik azt – sorolta Vízi Károlyné, a szappankészítő mester.

- JA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában