Helyi közélet

2018.05.20. 18:38

Már 18 hatóanyag az alternatív listán

Borsod-Abaúj-Zemplén - Tovább bővült az unióban növényvédő szerként elfogadott anyagok köre.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Tovább bővült az unióban növényvédő szerként elfogadott anyagok köre.

Sorozatban kezdtük el bemutatni kertész rovatunkban az Európai Unióban jóváhagyott alternatív növényvédelmi hatóanyagokat, amelyek listája tavaly még 15 anyagot tartalmazott – eddig nyolcat mutattunk be részletesen, hogyan és mire használhatóak fel. Mostanra ez a lista már 18-ra bővült, és olyan anyagokat tartalmaz, melyek jelenleg élelmiszerként vagy gyógyhatású anyagként forgalmazott termékek, de bizonyíthatóan van növényvédelmi hatásuk.

Hétköznapi boltokban

Ezek az anyagok egy európai uniós értékelésen mennek keresztül, mely alapján a tagállamok szavaznak arról, hogy az egyszerű anyag kategóriában jóváhagyhatók-e növényvédő hatású anyagként. Az ilyen anyagok jóváhagyása határozatlan idejű és sem forgalmazásuk, sem felhasználásuk nem igényli a növényvédő szereknél szükséges engedélyezési eljárás lefolytatását. Ez azt is jelenti, hogy anyagokhoz felhasználási előírásként sem engedély­okiratot, sem címkét nem lehet hozzárendelni, ugyanakkor elsősorban nem növényvédőszer-boltokban, hanem hétköznapi üzletekben lehet őket megvásárolni.

A gyümölcscukortól a sörig

A listáról eddig részletesen bemutattuk a répacukor, mezei zsurló, kitozán-hidroklorid, mésztej, fűzfakéreg, ecet, lecitin, szódabikarbóna. A listán van még és rovatunkban bemutatjuk folyamatosan: gyümölcscukor (fruktóz), diammónium-foszfát, tejsavó, napraforgóolaj, hidrogén-peroxid, csalán, agyagos faszén, konyhasó, mustármagpor, sör.

- HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában