Helyi közélet

2018.05.29. 15:36

Kutya a családba? Fogadjunk örökbe!

Borsod-Abaúj-Zemplén - Két életet is megmenthetünk, ha menhelyről választunk.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Két életet is megmenthetünk, ha menhelyről választunk.

Múlt heti cikkünkben arról írtunk, hol és hogyan érdemes fajtatiszta kutyákat vásárolnunk, mi a különbség a tenyésztő és a szaporító között. Most jöjjenek azok, akik mentésre várnak. Ők azok, akik a legnagyobb hátrányban vannak és az ő esetükben van leginkább szükség az örökbefogadókra.

Egyre tudatosabban

Ahogy arra utaltunk is múlt heti cikkünkben: ha nem ragaszkodunk a fajtatiszta kutyushoz, akkor mindenképpen az örökbefogadás a javasolt, hiszen ezzel megmenthetünk egy életet. Persze, ha mégis fajtatiszta kutyát szeretnénk, akkor is szóba jöhet az örökbe fogadás, hiszen ma már minden fajtának van fajtamentő szervezete hazánkban.

„Már a társadalom egy része eljutott szerencsére odáig, hogy megfogadja az állatvédők által sokszor hangoztatott szlogent: ne vásárolj, fogadj örökbe! De még így is sok kutya vár új gazdára” – mondja Lengyel Anita, a Tündérmajor Állatvédő Egyesület elnöke.

De miért olyan fontos ez, és honnan, hogyan lehet örökbe fogadni? Először is fontos tisztázni, a gyepmesteri – más néven sintér – telep nem azonos a menhellyel! A gyepmesteri telepek – melyet vállalkozók vagy önkormányzatok üzemeltetnek – folyamatos telt házzal működnek országszerte, kisebb-nagyobb létszámmal.

Nagyrészt közterületekről gyűjtik be a kóbor kutyákat, önkormányzati megbízásokból, az adózók pénzéből. Illetve előfordul, hogy a tulajdonosok maguk adják le megunt vagy kiöregedett kedvencüket. Az így begyűjtött kutyáknak 14 napig kötelesek az eredeti gazdáját keresni, utána szabadon örökbe adhatók vagy elaltathatók.

„A szerencsésebb »gyepik« mögött áll egy-egy segítő állatvédő szervezet, akik fotózzák, hirdetik a bekerült állatokat és az ő ellenőrzésük mellett történik az örökbefogadás. Igyekeznek elkerülni az altatást. A sintértelepekről kikerült kutyákat minden esetben oltva és chipelve adják át az új gazdinak” – magyarázza Lengyel Anita.

A menhelyeket állatvédő szervezetek üzemeltetik, és a kutyák bekerülését nem kell kifizetni. Mégis többszörös mennyiségű állatot gondoznak, mint a sintértelepek. Ide kerülnek sokszor az állatbarátok által talált kóborkák, nem kívánt szaporulatból született kiskutyák, elütöttek, sérültek. Az állatmenhelyeken nem érvényes a 14 nap utáni altatási szabály! Minden kutyust oltva, chipelve és a legtöbb helyen ivartalanítva adnak gazdához.

Életmentés, kétszer

Tehát ha a gyepmesteri telepről vagy egy menhelyről hoz ki valaki kutyát, azzal minden esetben életet ment. Sokszor nem is egyet, hiszen az örökbefogadott helyére bekerülhet egy új. Ha valaki tanácstalan, hogy milyen kutya való neki, vagy segítséget kér a megfelelő társ kiválasztásához, forduljon bizalommal az állatvédőkhöz!

- HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában