Helyi közélet

2018.05.19. 17:52

Bemutatkozik Kassán a matyóság

Kassa, Mezőkövesd, Miskolc - Kortárs alkotások és múzeumi darabok segítségével mutatják be a matyóság elmúlt 150 évét.

Kassa, Mezőkövesd, Miskolc - Kortárs alkotások és múzeumi darabok segítségével mutatják be a matyóság elmúlt 150 évét.

Először jár külföldön a Herman Ottó Múzeum matyó népművészetről szóló kiállítási anyaga. A gyűjteményt Kassán, a Kelet-szlovákiai Múzeumban mutatják be. A két intézmény között több évtizedre nyúlik vissza a kapcsolat, de utoljára öt éve járt miskolci kiállítás a kassai múzeumban.

A matyó ilyen reprezentatív módon nagyon ritkán jelenik meg.” Berecz Lászlóné

A kiállítás megnyitóján dr. Tóth Arnold, a Herman Ottó Múzeum igazgatója kiemelte, különleges alkalmakkor szoktak kiállítást cserélni, öt évvel ezelőtt Kassa Európa Kulturális Fővárosa volt, jövőre pedig 120 éves lesz a miskolci intézmény. Ilyenkor a legszebb darabokat mutatják be. A matyó gyűjtemény alapja 1903-ból származik, ez volt az első néprajzi tárgycsoportjuk, ami megalapozta a néprajzi kollekciót. A nagyközség egy matyó szobát adományozott a múzeumnak.

Jellegzetes szimbólum

Haraszti Attila kassai magyar főkonzul kiemelte, a matyóról sokan hallottak Magyarországban és világszerte is, tudják, hogy szép, de igazán alaposan kevesen ismerik. Az elmúlt 100-150 évben a matyó a nemzeti kultúra jellegzetes szimbólumává vált, amely hungarikum is.

Dr. Pollák Róbert, a Kelet-szlovákiai Múzeum igazgatója elmondta, már a szocializmus alatt komoly szakmai kapcsolat alakult ki a múzeumok közt, terepbejárás, kiállításcsere, közös kutatás is folyt, ez pedig töretlenül folytatódott a mai napig, amelynek a matyó kiállítás a legjobb bizonyítéka.

– Kicsit megrendelés is, hogy mi érkezik. Tóth Arnolddal, a Herman Ottó Múzeum igazgatójával beszélgettünk, mi is az, ami jöhetne. Próbáltam lapozgatni az emlékezetemben és Kassán matyóra még nem emlékeztem. Felületesen már ismertem a matyóságot, így kértem, ha lehet, legyen ez. Jövőre lesz 120 éves a Herman Ottó Múzeum, náluk még nem jártak a többségében szepesi templomokból származó gótikus és barokk fafaragványaink, így 2019-ben azt visszük Miskolcra – mondta dr. Pollák Róbert.

Elárulta, a Kelet-szlovákiai Múzeum klasszikus honismereti múzeum, majd félmillió tárgyból álló régészeti, numizmatikai, etnográfiai gyűjteménye van. Ez az első nagyobb néprajzi tárlat náluk, örül annak, hogy egy hungarikum, a matyó jött el. Mint mondta, a kassaiak rendszeresen megfordultak Mezőkövesden, amíg nem volt autópálya. Vagy keresztülmentek rajta Budapest felé, vagy megálltak fürödni a Zsóryban, ahogy azt ő is tette számos alkalommal. Ami biztos, ennyi matyót egy helyen még nem látott.

Dr. Viszóczky Ilona, a kiállítás kurátora a tárlatról elmondta, az széles betekintést ad a matyóság kialakulásába, a népművészet stíluskorszakaiba, fejlődésébe, bemutatja a mai népművészek munkáit is. Korábban már hat helyen megfordult a gyűjtemény egy része, kiemelt megtiszteltetés, hogy külföldre Kassa hívta meg először, s ide érkezett a leggazdagabb kiállítás. A közönség a Herman Ottó Múzeum néprajzi gyűjteményi tárgyait, egy 1940-es évekből származó lakásbelsőt láthat. Ezen kívül nagyon sok textilt mutatnak be: az 1800-as évek derekáról származó régies cipés-madaras hímzőstílusból fennmaradt múzeumi darabokat, illetve a ma közismerten matyónak ismert motívumkincset, amely a 19. század második felében jelent meg díszlepedőkön, kötényeken, lobogós ujjú ingen. A kiállítás első termében különleges válogatás látható a Kövesden működő népművészek, mesterek munkáiból.

Nő a rangja

Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke szerint a matyó ilyen reprezentatív módon nagyon ritkán jelenik meg. Ezeknek a nagy presztízsű intézményeknek a berkein belül a matyó népművészet kiemelt rangot kap, hasonlít a műcsarnokbeli megjelenéshez. Míg utóbbi a teljes magyar kézművességet mutatja be, itt kizárólag matyó jelenik meg, nagyon elegánsan, átlátható módon. Mint mondta, az ilyen események felhívják Mezőkövesdre a figyelmet. Bár sok negatív megjelenés is volt a matyóval kapcsolatban, ezeket már sikerül elkerülni, az elismerések azt sugallják, hogy nő a rangja, Kassára színvonalas népi iparművészeti anyagot és értékes archívot hoztak a múzeumok.


Falon a mesterek neve

A Múzeumi Világnap alkalmából ma 9–17 óra között Hívogató rendezvényt tart Mezőkövesden a Matyó Múzeum, amely egész nap ingyenesen látogatható. Különleges tárlatvezetések, matyóságról szóló kisfilmek lesznek és a raktárban lévő kincsek is megtekinthetők lesznek. Bemutatják a kézműves mesterek alkotásait, a gyerekek kora délután matyó mintás lufikat készíthetnek. Délután háromkor avatják föl a Népművészet Mesterei falát.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában