Helyi közélet

2018.05.28. 17:43

Az állatmenhelyet (is) pótolja a Kóborkák

Szerencs - Otthontalan kutyáknak keres gazdát a Szerencsi Kóborkák Állatvédő Alapítvány, a városban egyedülálló módon.

Szerencs - Otthontalan kutyáknak keres gazdát a Szerencsi Kóborkák Állatvédő Alapítvány, a városban egyedülálló módon.

A kétfős szervezet hiánypótló munkát végez a körzetben, amiről Kormos Enikőt, az alapítvány elnökét kérdeztük. „Szerencsen nincsen menhely, ezért mi jelenleg azoknak a kutyáknak keresünk gazdát, amelyeket lakossági bejelentés alapján Szerencs önkormányzata ideiglenesen befog. Elég gyakori eset, hogy például költözés után hátrahagyják a házi kedvencet, vagy elcsatangol és nem talál haza. Ilyenkor kimegyünk chipet leolvasni, de ha szükséges, akkor az élelmezésben is tudjuk támogatni a gazdákat. Eredetileg viszont azért alakultunk, hogy az ivartalanítást népszerűsítsük a szerencsi lakosság körében, mert ez az alapja mindennek.”

Boldognak látni a kutyákat

Az alapítvány vezetője és segítője Szomráki Erika. Enikő és Erika szívügyüknek tekintik az állatvédelmet, ezért sokszor szabadidejüket szánják rá, de Enikőt eredeti munkaköre is ehhez a területhez köti. „Szerencsém van, mert a városgazdánál dolgozom rugalmas munkaidőben, ahol az ebösszeírást én végzem, plusz együttműködöm az állatorvossal. Tehát napközben is tudok állatvédelemmel foglalkozni, de azért előfordul, hogy a családtól veszem el az időt, ami bizonyos dolgokban lemondással jár. Mégis csinálom, mert szeretem a kutyákat és szeretném őket boldognak látni” – juttatta kifejezésre az állatvédő.

Akár ötven állatnak segítenek

Kormos Enikő szerint az évek során kialakult kapcsolatrendszer komoly támogatást jelent az eredményes mentésben.

„A Facebook-oldalunkon hirdetjük meg a kutyákat, aminek több mint 3500 követője van. Mivel nincsen telephelyünk, sok partnerrel dolgozunk együtt. Hogy ha egy nagyobb szervezet átveszi az állatot, menhelyre küldjük. A fajtiszta ebeket a fajtamentésnek adjuk át. A Miskolci Állatsegítő Alapítványon keresztül pedig több kutyusunk jut ki Ausztriába, Németországba. Éves szinten körülbelül negyven–ötven kutyának találunk szerető otthont, ami ebben a kis körzetben jó eredménynek számít. Először idén van rá lehetőségünk, hogy gyűjtsük az egy százalékokat. Szeretnénk valamelyik állatorvosi rendelővel szerződést kötni és segíteni az állategészségügyi ellátásban” – vetítette előre a vezető.

- DA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában