Helyi közélet

2018.05.05. 14:29

Avas Szálló: végtelen történet?

Miskolc - Továbbra is vevőt keres a miskolci önkormányzat az Avas Szállónak.

Miskolc - Továbbra is vevőt keres a miskolci önkormányzat az Avas Szállónak.

Az önkormányzat szándéka világos, megfelelő szakmai befektető segítségével biztosítanák a műemléképület jövőjét.

Ennek jele az is, hogy néhány hónapja Miskolc a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán, a MIPIM-en, Cannesban mutatta be a szebb napokat is látott épületet, nyilván annak reményében, hogy valaki fantáziát lát benne.

Az önkormányzat konkrétumokat ígért ugyan, de csak későbbre. Addig is – ahogy a sorozatok narrátorai szokták mondani – elevenítsük fel azt, ami eddig történt.

Az Avas-sztori

Az országos műemléknek számító miskolci Avas Szálló kálváriája több, mint két évtizede kezdődött, akkor vásárolta meg a Multicasa Consulting, melynek képviselői azt vállalták, hogy két éven belül felújítják. Aztán 2006-ig semmi nem történt, a Kossuth mozi, illetve a földszinti üzletek egészen 2008-ig üzemeltek. Ekkor hosszú tárgyalásokat követően megkezdődött az épület felújítása és többszöri határidő-módosítással, de azt ígérték: 2011. márciusára az épület eredeti pompájában tündököl majd.

Egymásra mutogattak

Ma már tudjuk, nem így lett. 2010 tavaszán a kivitelező levonult a munkaterületről. Ezután hosszú huzavona következett, melyben az érintett felek – a korábbi tulajdonos és az akkori örökségvédelem – egymásra mutogattak.

Végül a balesetveszély megszüntetése érdekében 2013-ban a miskolci önkormányzat kezdte meg a régóta esedékes állagmegóvást, azért, hogy egyáltalán még az esély megmaradjon később helyreállítani a műemléket. Hosszú jogi eljárást követően végül 2015. áprilisában Miskolc ­visszavásárolta az Avast, ­azóta próbálják a sorsát megnyugtatóan rendezni.

- TÁ -


[related-post post_id="3841887"]

[related-post post_id="3787986"]

[related-post post_id="3614128"]

[related-post post_id="3371787"]

[related-post post_id="3278524"]

[related-post post_id="3197663"]

[related-post post_id="2810661"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában