Helyi közélet

2018.05.06. 16:23

Autóban a napon soha!

Magyarország - Majdnem tragédia történt az emberi felelőtlenség miatt.

Magyarország - Majdnem tragédia történt az emberi felelőtlenség miatt.

Múlt szombat délután – ahogy írják – megrázó esettel szembesültek a Hortobágyi Madárkórház munkatársai. A látogatóik jelezték, hogy a vásártér melletti parkolóban egy kutya szenved a hőségtől egy, a napon felforrósodott autóban.

Madárkórházi kezelés

Azonnal a helyszínre siettek, ahol az autót már egy kisebb tömeg vette körül, és a vásártéren szolgálatot teljesítő rend­őrök megkezdték az intézkedést: mivel a kutyus gazdája nem tartózkodott a helyszínen, ezért az állat érdekében betörték az autó ablakát. A kutya eredetileg egy műanyag kutyaszállító ládában volt elhelyezve, amelyben vélhetőleg még melegebb lehetett a levegő. Ebből ő maga tört ki, de az autóban sem jutott frissebb levegőhöz. Több mint másfél órája szenvedhetett, a hősokk­tól már összehányta az autó belsejét. Mikor rátaláltak, már csak magatehetetlenül feküdt, valószínűleg perceken belül el is pusztult volna.

A Hortobágyi Madárkórház műtőjébe vitték, ahol először vizes lepedőkkel hűtötték, közben infúzióra kötötték. Bizonytalan volt, hogy életben marad-e, végül éjjelre stabilizálódott az állapota. Jelenleg további kezelés alatt áll, és bizonytalan, hogy nem lesz-e maradandó károsodása az eset után.

A rendőrség eljárást indított a tulajdonos ellen, aki, úgy tudni, a hortobágyi kihajtásra érkezett, és azt gondolta, nincs még olyan meleg, hogy a kutyának baja legyen az autóban, de vállalja a felelősségét, a kezelés költségeit, és szeretné az ebet visszakapni.

Legyünk körültekintőek!

Az eset kapcsán nem árt ismét hangsúlyozni az egyébként már unalomig ismételt alaptevést: nem hagyunk élőlényt az autóban felhúzott ablakokkal a tűző napon. Bár még éppen csak beleléptünk a májusba, máris 26–28 fokokkal szembesülhetünk napközben, egy, a tűző napon hagyott autóban pedig ötven fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, amely már egy-két óra alatt szinte bármilyen élőlénnyel végez, vagy legalábbis súlyos állapotba lehet kerülni tőle.

Bár egyre több helyről suly­kolják, hogy figyeljen mindenki erre, mégis minden évben előfordulnak tragédiák, és nemcsak kutyussal vagy macskával, hanem sajnos kisgyermekekkel is. Nem árt tudni, hogy az autóban hagyott gerinces állat halála esetén állatkínzást követünk el, és nemcsak a lelkiismeretünkkel, de a törvényi számonkéréssel is szembe kell néznünk.

- HI -


Itt a meleg, figyeljünk!

Mivel máris komoly hőségek vannak, nem árt odafigyelnünk kutyánkra. Ilyenkor sok eb alszik többet az árnyékban, csökken az étvágy, előfordul, hogy hűsölés miatt az a kutya is gödröt ás, amelyik egyébként nem. Biztosítsunk a kutyának árnyékos helyet, naponta többször cseréljünk előtte hűs, friss vizet! Ha van rá lehetőség, akkor biztosíthatunk neki fürdővizet, vagy óvatosan locsolgassuk. A sétákat inkább korábbra és későbbre időzítsük, amikor nem túl nagy a forróság. A téllel ellentétben, egy melegítőpléd most nem kedvez az alvóhelynek, ha lehet, az ólat tegyük minél inkább nyitottá, és persze árnyékba!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában