Helyi közélet

2018.05.29. 15:08

Áldozatokra emlékeztek Tarcalon

Tarcal - Tarcal központjában felújított és kibővített emlékművel tisztelegnek a tarcali hősök és áldozatok előtt.

Tarcal - Tarcal központjában felújított és kibővített emlékművel tisztelegnek a tarcali hősök és áldozatok előtt.

Az I. Világháborús emlékmű és Hősi Halottak Emlékparkjában a két világ­égés mellett az 1848–49-es szabadságharc, az 1956-os forradalom, valamint a holokauszt és a kommunizmus áldozatai előtt tisztelegnek.

Tiszteljük a múltunkat, büszkék vagyunk az őseinkre" Butta László

Közösen emlékeztek

Katonai tiszteletadással adták át a felújított I. Világháborús emlékmű és Hősi Halottak Emlékparkját Tarcalon. A Hősök Napjához kapcsolódó ünnepélyen azokra a tarcaliakra emlékeztek, akik a harcok vagy valamelyik történelmi tragédia áldozatai lettek. Több mint háromszáz nevet tartalmaznak az emléktáblák. A megemlékezésen Butta László polgármester kiemelte, erre a napra hívták össze a Tarcalról elszármazottak találkozóját is azért, hogy közösen emlékezzenek.

– Mi tarcaliak tiszteljük a múltunkat, büszkék vagyunk a honfoglalás idején letelepült őseinkre és az azóta itt élt valamennyi generációra, akik szebbé, jobbá tették lakóhelyünket. Az ezerévesnél hosszabb történelmünket nem átírni, hanem megírni és ennek emléket állítani kell. Ezt a célt szolgálja az emlékhely felújítása és az ünnepség is – emelte ki a település vezetője ünnepi beszédében. Butta László hozzátette, büszkék rá, hogy a történelem során országgyűlést és egyházi zsinatot is tartottak Tarcalon.

Idén a Magyar Honvédség megalakulásának százhetvenedik évfordulójára emlékeznek országszerte. Hetvenöt éve volt a második világháború legnagyobb magyar áldozattal járó eseménye, a doni áttörés, és száz éve fejeződött be az első világháború. Nagy Géza őrnagy emlékeztetett arra, hogy a tarcaliaknak mindig is fontos volt a hősök tisztelete.

– Már 1926-ban megfogalmazódott a gondolat az első világháborúban elhunyt tarcali hősök emlékezetéről. A szobrot 1927-ben állították fel, ami később újraöntésre és többszöri átköltöztetésre került. Az alkotás leleplezésa és ünnepélyes felavatása 1939. május utolsó vasárnapján, a Hősök Napján történt meg – mondta el Nagy Géza őrnagy. Kiemelte, az emlékmű annak történetétől függetlenül mindig kifejezte a tarcaliak hazaszeretetét és hőseinek tiszteletét.

Az emlékezés fontossága

Koncz Ferenc, a térség ország­gyűlési képviselője beszédében az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet. Elmondta, Magyarország végigverekedte az elmúlt ezer esztendőt, és mindig emlékezett saját hősi halottaira. Hozzátette, a második világháborúig rendeletbe foglalt módon kötelező volt emlékezni a megmaradt utódoknak. A politikus elismerését fejezte ki az önkormányzatnak az emlékmű felújításáért és bővítéséért.

– Gratulálok a tarcali önkormányzatnak, hogy méltó módon emlékezik meg saját halottairól, a hősökről – mondta Koncz Ferenc.

Az ünnepélyes avatón részt vett a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Zenekara is, akik a római katolikus templomban koncertet is adtak.

- EJ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában