Helyi közélet

2018.05.06. 15:38

A Földön nyüzsög az élet, és nem értik, hogy mi az oka

Miskolc - A MTA Miskolci Akadémiai Esték sorozata ezúttal egy populáris témához nyúlt tudományos igénnyel.

Miskolc - A MTA Miskolci Akadémiai Esték sorozata ezúttal egy populáris témához nyúlt tudományos igénnyel.

Prof. Dr. Almár Iván csillagász, űrkutató, a fizikai (csillagászati) tudományok doktora „A földön kívüli élet és intelligencia kutatásának helyzete és problémái” címmel tartott telt házas előadást nemrégiben a MAB székházában. Az egyetemi tanár korai éveiben többször megfordult a régi asztronautikai megfigyelőállomáson a Kiliánban, de akadémiai körben még soha nem számolt be róla, hogy van-e értelmes élet a Földön kívül.

Mostanra érte el a hazai tudományos közvélemény érdeklődését a kérdés. Korábban nem vették komolyan, az UFO-észlelések és a Mars-csatornák körüli legendák miatt.

Marx György egykori egyetemi tanárom hatására kezdtem foglalkozni a témával" Prof. Dr. Almár István

Döbbenetes technikai fejlődés

– Az emberiség elég régóta él a Földön, hogy az idegenek már fénysebességgel ideértek volna, ha valóban benépesítenék az univerzumot – kezdte a Fermi-paradoxonnal okfejtését az előadó.

Szó esett a Mars-kutatásról és a SETI vizsgálatok új területeiről. Ezen belül az optikai megfigyelésekről és a hatalmas, akár 300–600 méter átmérőjű rádiótávcsövekről, valamint a beérkező elektromágneses, röntgen- és gamma-jelek színképelemzéséről. Majd az asztrobiológiáról, ami az élet nyomainak feltételeit és keresését jelenti a világűrben. Végül a Föld-típusú bolygók megfigyeléséről más naprendszerekben és az ehhez szükséges technikai eszközökről. A kérdésnek miskolci vonatkozása is van, hiszen az egyetem anyagtudományi karán olyan berendezéseket hoztak létre, amelyeket a Kheops műholddal együtt talán már jövőre pályára állítanak – tudtuk meg dr. Almár Ivántól, aki a SETI klub honlapját ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Az idős professzor a meghívást megelőző héten ünnepelte nyolcvanhatodik születésnapját és szívesen emlékezett vissza a kezdetekre.

Még titok

„Marx György egykori egyetemi tanárom nagyon érdekes könyveket írt már a hatvanas években a földön kívüli intelligencia kutatásáról. Az ő hatására kezdtem foglalkozni a témával és hallgattam előadásokat róla az asztronautikai kongresszusokon, de ez inkább kedvtelés volt nekem. A jelentőségét mégis abban látom, hogy a Földön mindenhol nyüzsög az élet, pedig csillagászati szemmel a bolygónk egy teljesen hétköznapi égitest. Nem értjük, hogy mi az oka ennek éppen itt, de nagyon jó lenne tudni” – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában