Helyi közélet

2018.04.20. 12:26

Vita van, de a sugárterápiás osztály továbbra is működik

Borsod-Abaúj-Zemplén - Többen attól tartanak, hogy a pénzügyi vita miatt fennakadás lesz a daganatos betegek kezelésében.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Többen attól tartanak, hogy a pénzügyi vita miatt fennakadás lesz a daganatos betegek kezelésében.

Futótűzként terjed a Facebookon az a körlevél, melyben dr. Gubacsi László, a Medcenter Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az elmúlt héten közölte, hogy miután a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház nem fizette ki a kft. számláit, megszűntnek tekinti a szolgáltatási szerződését, és megtiltja a daganatos betegek sugár­terápiás kezelésére szolgáló berendezéseinek használatát, mivel ezek a Medcenter tulajdonában vannak.

„Bűncselekmény”

„Megtiltom, hogy épületünkbe 2018. április 13-ától bárki belépjen, illetve az ott lévő Medcenter tulajdonában lévő eszközöket használja, egyáltalán működésbe helyezze” – fogalmaz az internetre felkerült levélben az ügyvezető igazgató. Valamint felhívja a sugárterápiás osztály valamennyi dolgozójának a figyelmét, hogy „a fenti tiltás megszegése bűncselekmények sorozatát jelenti, és mindenki bűnelkövető, aki ezt elköveti, arra másokat utasít, vagy biztat, vagy azt eltűri”.

Úgy tudjuk, a kórház vezetése ennek ellenére arra utasította a dolgozóit, hogy a figyelmeztetéstől függetlenül folytassák a kezeléseket. A dolgozók bekapcsolták a gépeket, elkezdték a betegellátást.

A pénz letétben

Olvasóink aggódnak, hogy a kórház és a kft. közötti vita miatt a betegek nem kapnak megfelelő ellátást. Ezért a központi kórház orvosigazgatójához, dr. Pap Tiborhoz fordultunk, aki a következő választ küldte kérdéseinkre:

„A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházzal 2006 óta fennállt, onkológiai betegellátásra vonatkozó szolgáltatási szerződést a Medcenter 2018. április 12. napjával felmondta. A szerződés megszüntetése kapcsán a felek között elszámolási vita keletkezett, melynek rendezésére irányuló tárgyalások nem vezettek eredményre. A vitatott szolgáltatói követelést a kórház ügyvédi letétbe helyezte a bírósági döntés megszületéséig. A jogi vita lezárulásáig az onkológiai betegellátás feltételei a kórházban továbbra is teljes mértékben biztosítottak, a betegellátás folyamatos.”

Kerestük a Medcenter Kft. ügyvezető igazgatóját is, aki lapunknak elmondta:

– Az intézet szakmaisága és az intézetben zajló ellátás orvosszakmai része nem változott. Fizikailag ugyanazokat a gépeket és épületeket használja a kórház, melyek egyébként a Medcenter tulajdonában állnak. A probléma az, hogy 2017. december 13-tól a kórház nem fizeti a számláinkat, ezért április 12-én a szerződést felmondtuk. 120 napunk volt arra, hogy felelős, szerződött partnerekként a betegellátás érdekében megállapodjunk. Azonban ez nem sikerült. Most tehát a kórháznak az épületünkre és a gépeinkre nincs használati joga és nincs szerződése. A napi 100 beteg nem számolható el egyetlen gépre, ami a kórházé, nagyon szigorú adminisztrációval működnek. Akiket tehát április 12-e után kezelnek, bármilyen problémájuk lesz, jogorvoslatra nem számíthatnak, mivel jogszerűtlen az ellátásuk. Felmondtuk a szervizszerződést is, tehát innen kezdve kuruzslás történik az osztályon – fogalmazott dr. Gubacsi László.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában