Helyi közélet

2018.04.12. 11:29

Vészharangot kongatnak a vesebetegek érdekében Szikszón

Szikszó - Fáklyás felvonulással védelmeznék a szikszói műveseállomást.

Szikszó - Fáklyás felvonulással védelmeznék a szikszói műveseállomást.

Orvoshiányra hivatkozva bezárnák a központot, a polgármester és a térség képviselője közbenjár.

– Csütörtökön ismét tárgyalok a nefrológiai központ illetékesével, hogy a betegek érdekében megfelelő megoldást találjunk – tudatta Koncz Ferenc megválasztott ország­gyűlési képviselő.

Tüntetni akarnak

– Méltóságteljes felvonulással tiltakozunk. Az állomás előtt gyülekezünk csütörtök este fél nyolctól. Nyolckor két templom harangja is megkondul a betegekért, majd a főtéren lesznek beszédek – mondta az egyik szervező. A betegek, hozzátartozók, egészségügyi dolgozók mellett több település önkormányzata is képviselteti magát a tüntetésen.

– A térség érdeke, hogy helyben maradjon az ellátás. A­ megye számos pontjáról ­járnak ide életmentő kezelésre – érvelt Takács Lászlóné, Szikszó alpolgármestere, aki jelezte, a városvezetés is megy a demonstrációra.

– Miskolcon késő délután kerülnénk gépre, éjszakába nyúlna a kezelés, hajnalban érnénk haza, ez kegyetlenség! – fakadt ki Német Gábor, az egyik érintett.

Máshol is volt gond

Az 1990-es években privatizálták hazánkban a tevékenységet, a dialízis országszerte magánkézbe került. A nagyvállalatnak nem ez az első heves ellenállást kiváltó döntése. Még 2006-ban bejelentették: felszámolják a hódmezővásárhelyi állomást, a csökkenő OEP-finanszírozással indokolták az átszervezést. Szegedre és Szentesre akarták küldeni a pácienseket. A városvezetés határozottan reagált, kijelentették, ha kell, kiiktatják a piaci szereplőt a történetből és a helyi kórházra bízzák a feladatot. A cég megőrizte pozícióját, újra pályázott, nyert, azóta is helyben biztosítja az ellátást. Hasonló helyzet alakult ki 2016-ban Kiskunfélegyházán, ahonnan Kecskemétre akarták irányítani a dialízisre szorulókat, de ők nem fogadták el a változást, a cég elhalasztotta a költözést, jelenleg is működik a kiskunfélegyházi állomás.

ÉM-JA


[related-post post_id="3824707"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában