Helyi közélet

2018.04.10. 17:26

Ingyenes szűrésre várja a férfiakat a Lions Klub Miskolcon

Miskolc - A férfihalandóság jelentős részéért felel a prosztatarák. Annak ellenére így van ez, hogy nagyon egyszerűen szűrhető.

Miskolc - A férfihalandóság jelentős részéért felel a prosztatarák. Annak ellenére így van ez, hogy nagyon egyszerűen szűrhető.

Az Első Miskolci Lions Klub elnöke, Hajdú László a klub által korábban szervezett ingyenes prosztataszűrés nagy sikerére való tekintettel már akkor bejelentette, hogy megismétlik az akciót, mivel sokan nem fértek be az időkeretbe. Az ismétlés pedig április 14-én, szombaton lesz, a helyszín ezúttal is a miskolci Technika Háza (a sportcsarnok és a megyei könyvtár szomszédságában), az első emeleten. Az időpont pedig: reggel kilenctől délután kettőig. Az akciót támogatja a miskolci Lady Lions klub és lapunk is.

Vérből kimutatható

A jelentkezők PSA-szűrésen vehetnek részt, ami gyakorlatilag egy vérvételt igényel. A PSA egy fehérje, amelyet a szervezetben csakis a prosztata termel. Vérből mutatható ki, akár egy otthon elvégezhető teszttel is. A PSA magas szintje jelezheti a prosztata-megnagyobbodást, vagy a prosztatarák kialakulását. Tudnunk kell azonban, hogy a megemelkedett érték nem jelenti feltétlenül azt, hogy azonnali beavatkozásra van szükség. Vannak ugyanis olyan (rákos) prosztatabetegségek is, amelyek egyáltalán nem befolyásolják a páciens életét, annak időtartamát sem rövidítik le. Ha a PSA-teszt valakinél pozitív, a szűrővizsgálat után a további tisztázó vizsgálatokhoz is kap eligazítást, segítséget.

Előfizetőink előnyben

Érdemes gyorsan jelentkezni, mert a helyek hamar betelhetnek. Bejelentkezés telefonon, munkanapokon nyolctól négyig a 06-20/397-2752-es telefonszámon. Az első száz hely az Észak-Magyarország előfizetőké. Ehhez be kell mondaniuk a nevük mellett a lakcímet és számlán szereplő előfizetői számot.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában