Helyi közélet

2018.04.17. 14:39

Fát vágnak, gallyaznak az Avason

Miskolc - A balesetveszélyes fákat kivágják, amelyeket szükséges, megmetszik a történelmi Avason.

Miskolc - A balesetveszélyes fákat kivágják, amelyeket szükséges, megmetszik a történelmi Avason.

A növényzet karbantartását célzó munkák április 16-án kezdődtek a területen, melynek során huszonkét, többségében balesetveszélyes, korhadt fát vágnak ki a Miskolci Városgazda Kft. munkatársai.

– Az elöregedett fák kivágása szükségszerű: részben fagyönggyel fertőzött, részben elöregedett, korhadt növényekről beszélünk. A munkákat hétfő reggel négy fővel kezdtük el, és a következő napokban, hetekben folyamatosan végezzük. Emellett hatvan fa gallyazása is megtörténik, erre az épületek megóvása, a sétautak járhatósága, valamint a kilátás biztosítása miatt van szükség – mondta el érdeklődésünkre Csorba Zoltán, a Városgazda műszaki ellenőre.

Egy fa helyett kettőt

A történelmi Avason található faállomány átlagéletkora miatt évenként felülvizsgálatot végeznek a területen a cég munkatársai az Avas Munkacsoport ajánlása alapján. A korhadt, balesetveszélyes, nemegyszer tájidegen fákat kivágásra jelölik. Csorba Zoltán elmondta, a tervek szerint egy kivágott fa helyett kettőt ültetnek pótlásként vissza a fakivágási engedélyben rögzített feltételek szerint, így az őszi fatelepítési időszakban összesen negyvennégy – többnyire gyümölcs-, kőris-, juhar- és tölgyfa-csemetével gazdagodik majd a terület növényvilága.

A fakivágásról a munkavégzés ideje alatt kihelyezett táblák tájékoztatják az arra közlekedőket. Amikor a szakemberek dolgoznak az út- és járdaszakaszokon, lépcsősorokon, ideiglenes forgalomkorlátozásokra kell számítani. A munka az időjárási körülményektől függően május 31-ig befejeződik.

Mint arról korábban beszámoltunk, a történelmi Avas faállományának megújítása 2015-ben az Avasi templom előtt lévő tájidegen bálványfák eltávolításával kezdődött, azóta több ütemben, körülbelül száz fát vágtak ki, illetve pótoltak új csemetékkel.

ÉM-TÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában