Helyi közélet

2018.04.19. 14:24

A hímzésekkel ismerkedtek Pácinban

Pácin - A pácini Bárókert Óvoda művészeti programján vettünk részt.

Pácin - A pácini Bárókert Óvoda művészeti programján vettünk részt.

Pácin legszebb nevű településrésze a Bárókert. A Mágóchy-kastély szomszédságában található Bárókertben van Zemplén talán legszebb focipályája is. A hely szelleméből adódóan szinte kézenfekvő volt, hogy a Bárókert mellett lévő pácini óvoda is a Bárókert nevet viselje.

A hímzés sokszínűsége

Szerda délelőtt az ovisok egy része ünneplőbe öltözött az óvoda aulájában. A művészeti nevelés keretében negyedévente megjelent Ovigaléria soros rendezvényét várták, amelyre mi is meghívást kaptunk.

Ezúttal a hímzést mutatták be az óvodásoknak helyi hímzésekkel illusztrálva.

– Tudjátok, hogy mindig helyi alkotók, művészek munkáit mutatjuk be nektek – kezdte előadását Balláné Kontra Mariann, a Bárókert Óvoda óvónője. – A falon látható hímzések közül soknak az alkotója Titkó Béláné Marika néni, akit sokan ismertek.

Balláné Kontra Mariann elmondta, a népi hímzés Magyarországon a 18. században kezdett elterjedni. Különösen akkor, amikor Mária Terézia bevezettette az iskolában a kézművesórákat, amelyeknek a hímzés is tananyaga volt. A mintákat a hímzők nem szolgaian másolták, hanem alakítottak azokon, ezért alakulhatott ki igen hamar olyan gazdag motívumvilága a hímzéseknek.

Összeálltak a lányok

– Mi csoportokban hímeztünk annak idején a szomszédokkal, vagy összeálltunk négyen-öten lányok és úgy kézimunkáztunk – mondta előadásában Titkó Béláné Marika néni. – Akik ügyesebbek voltak, azok már falvédőket is hímeztek olyan szövegekkel például, hogy: „Az én konyhám azért fényes, mert a férjem nagyon kényes”. A faluban volt egy drukkoló, a Kertész néni, az ő mintáit hímeztük aztán, de itt a szomszédban, Karcsán is volt, aki a minták anyagra nyomtatásával, a drukkolással foglalkozott.

Marika néni elmondta, a hímzéshez finom kéz kell, olyan, ami nincs elfáradva. Azt is elárulta a gyerekeknek, annak idején csak a napi munka után, esténként volt idő hímezni a lámpafény mellett.

– Akkor se sokáig, mert a szüleink ránk szóltak, hogy nagyon fogy a petróleum – mondta Marika néni, aki az ovisoknak közelről is megmutatta a hímzés tudományát, miközben az óvoda két egykori lakója, a mára már felnőtt Lakatos Alex és Kovács Brigitta szórakoztatta a jelenlévőket az Ovikoncerten.

A pácini Bárókert Óvoda

Czinke Zoltánné intézményvezetőtől megtudtuk, a pácini Bárókert Óvodában jelenleg három csoportban összesen 72 gyereket foglalkoztatnak. Egy csoportban általában maximálisan 20 gyerek lehet, de az intézmény fenntartója engedélyezte a 20 százalékos létszámnövelést, így sikerült elhelyezni a 72 gyereket a pácini óvodában, ahol a nevelési programban kiemelt jelentősége van a művészeti nevelésnek.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában