Helyi közélet

2018.03.07. 19:36

Végtelen lehetőség program: Felzárkóztatásra 400 millió

Cigánd - Cigándon bemutatták a Végtelen lehetőség programot.

Cigánd - Cigándon bemutatták a Végtelen lehetőség programot.

5 járás 104 település, 100 ezer ember. Ezt jelenti a Végtelen lehetőség program, amelynek keretében az ország 5 leghátrányosabb helyzetű járásának felzárkózását segítik majd elő civil és egyházi szervezetek, szeretetszolgálatok bevonásával – jelentette be Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a program elindítása alkalmából szervezett keddi cigándi rendezvényen. A bejelentés nem volt előzmény nélküli. Czibere Károly 2017 májusában szintén Cigándon jelentette be, erre összesen 2 milliárd forint áll rendelkezésre az öt járásban, azaz járásonként 400-400 millió forint.

Olyan nagy vállalkozásba fogunk, amihez sok-sok türelem, kitartó munka kell.” Dr. Hörcsik Richárd

Jelenlét

– A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programját tartjuk követendőnek – mondta Czibere Károly a keddi rendezvényen. – A jelenlét program közel megy a társadalmi problémákhoz, hiszen csak így lehet ezeken eredményesen segíteni. A sikeres működéshez mindezeken felül a hosszú távú garancia is szükségeltetik, amely most megvan, ezért a programban részt vevők kiszámíthatóan tudják majd végezni a munkájukat. Sikert ebben a programban akkor lehet elérni, ha megtörténik a problémafeltárás, és ezen felül megvalósul az együttműködés a járásban működő önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, a szociális ellátó hálózattal, egészségüggyel, tömegközlekedési szolgáltatókkal. Mindez úgy, hogy a program az adott járás sajátosságaihoz, sajátos arculatához idomuljon.

Felemelő pillanat

– Torokszorítóan felemelő pillanat ez a számomra, hiszen egy olyan nagy vállalkozásba fogunk, amihez sok-sok türelem, kitartó munka kell az elkövetkező években, de mégis nagy sikereket érhetünk el – mondta beszédében dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője. – Van miért megerősíteni a közösséget, a bodrogközi embereket. A vidéki élet csak akkor maradhat fenn, ha megvan a közösségben az összetartozás-tudat, megmarad a közös cselekvés és az önellátás elégséges szintje. Ezt ismerte fel a Máltai Szeretetszolgálat, és a Máltai Szeretetszolgálat sikerében ismerte fel a lehetőséget Czibere államtitkár úr és csapata, amikor új lendületet adtak a felzárkózás ügyének az elmúlt években. A Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programja, amit a jelenlegi projekt a cigándi melletti négy másik járásban is adaptál, a maga nemében rendkívül sikeres, és előremutató kezdeményezés.

A cigándi rendezvényen Lutár Balázs, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány szociális fejlesztésekért felelős vezetője elmondta, egymásért tenni tudó, cselekvő közösséget építenek. A program keretében a cigándi járásban Bodroghalmon és Ricsén alakítottak ki jelenléti pontot, ahol számos szolgáltatás vehető igénybe a közösségi mosodától a képzéseken át a családmegtartó szolgáltatásokig. Ezeken felül mobil programokkal is igyekeznek eljutni a járás valamennyi településére.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában