Helyi közélet

2018.03.15. 17:29

Pásztorokra emlékezve Sárospatakon

Sárospatak - Ifjúsági néptánc­antológián szerepeltek a pataki táncosok.

Sárospatak - Ifjúsági néptánc­antológián szerepeltek a pataki táncosok.

Zemplénben a mai napig el nem múló hagyománya van a néptáncnak.

A legjobb ifjúsági együtteseket és koreográfiákat javasolták az antológiába." Darmos István

Ennek egyik legfényesebb bizonyítéka az, hogy az utánpótlás folyamatos. A sárospataki Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola is szép számmal neveli ki azokat a táncosokat, akik felnőttkorukban akár a sárospataki Bodrog Néptáncegyüttesnek is a tagjai lehetnek.

A pataki iskolában folyó munkáról a diákok akkor kapnak igazi visszajelzést, ha különböző versenyeken, fesztiválokon is megmutatják képességeiket.

Darmos Istvántól, a sárospataki Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola néptánctanárától megtudtuk, az iskola Csimpolya Ifjúsági Tánccsoportja a napokban Budapesten, a Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központban szerepelt az Ifjúsági Néptáncantológia műsorában.

Három pár a gálában

– Az előző évi regionális fesztiválokról a legjobb ifjúsági együtteseket és koreográfiákat javasolták az antológiába, szám szerint harminchetet – tudtuk meg Darmos Istvántól.

A javasolt koreográfiákból a legkiemelkedőbb tizenötöt válogatták ebbe a műsorba, amely a néptáncosok legnagyobb országos eseménye minden évben. A Csimpolya csoport tagjai Darmos Éva és Darmos István „Hallotta-e szomszéd asszony mit beszélnek…” című koreográfiáját táncolták, amely hajdúsági táncokból készült és az egykor volt pásztoroknak állít emléket.

Emellett a műsor fináléjában három pár kalotaszegi táncokból összeállított produkcióban vett részt. A koreográfiát 2017 tavaszán Gyöngyösön megrendezett regionális válogatóról javasolta a zsűri, és az utóbbi hetekben nagyon készültek erre fellépésre a táncosok.

Darmos István elmondta, ennek meg is lett az eredménye, hiszen nagyon stílusosan és hangulatosan adták elő a táncosok a néhol kis színészi játékot is igénylő koreográfiát.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában