Helyi közélet

2018.03.11. 16:44

Összefogott a lillafüredi és a kassai gyermekvasút

Miskolc, Kassa - Közös – uniós forrásból támogatott – turisztikai programban vesz részt a két társaság.

Miskolc, Kassa - Közös – uniós forrásból támogatott – turisztikai programban vesz részt a két társaság.

A közös történelmi gyökerek mellett a jelen kihívásai is összekötik a Lillafüredi Állami Kisvasutat felvidéki társával a Kassai Gyermekvasúttal. A két vállalat egymást kívánja erősíteni a jövőben, ezt bizonyítják a közös tervek, pályázatok és az egymás irányába tett szimbolikus gesztusok. A Miskolcra érkező turistáknak ajánlani fogják a kassai látnivalókat, szlovák szomszédaink pedig Lillafüredet is igyekeznek népszerűsíteni a jövőben.

Modernizációra, korhű felújításra és kulturális emlékhelyek kialakítására is jut fedezet a mintegy 577 929 euró összköltségvetésű program során.

Megújul az állomás

Miskolc nevű emlékhely és mozdony fogja a Kassán megforduló kirándulók figyelmét a borsodi megyeszékhely látnivalóira irányítani. A LÁÉV Dorottya utcai végállomása is megújul és átalakul a szóban forgó projekt keretében. Itt egy interaktív élménytér fogja szembesíteni a kirándulókat térségünk természeti szépségeivel és kulturális értékeivel. Muzeális jellegű, ám új építésű személygépkocsi formájú elem viseli majd nálunk a Kassa nevet, melynek berendezése a testvérvárosunk értékeire fogja felhívni a látogatók figyelmét.

Negyed millió utas

– Összefogtunk, mert közösen nagyobb eséllyel tudtunk pályázni. A két hasonló vállalat hasonló kihívások előtt áll, azonos nehézségekkel küzd. A magyar és a szlovák területen lévő pályák is felújításra szorulnak – hangsúlyozta Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója a szerdai kétnyelvű sajtótájékoztatón, melyet a lillafüredi kisvasút végállomásán tartottak. A kezdetekkor egyébként erdőipari tevékenységre használták a napjainkban turisztikai attrakcióként szolgáló szerelvényeket a határ mindkét oldalán.

A két társaság utasforgalmát komoly nemzetközi vasúti vállalatok is megirigyelhetnék, a kassai és a miskolci erdei vonalon összesen negyedmillió ember vált jegyet évente, hogy a nosztalgikus hangulatú, természetbarát kisvasútról pásztázza a hegyeket, völgyeket.

- JA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában