Helyi közélet

2018.03.17. 16:50

Nyitótánc a házfalon Miskolcon

Miskolc - Másodszor rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált.

Miskolc - Másodszor rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált.

Az április 24-től 28-ig tartó programról beszámoló sajtótájékoztatón Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója azt emelte ki: jó döntés volt a hiánypótló táncművészeti rendezvénysorozat elindítása Miskolcon.

Hat ország, tíz előadás

– A Miskolci Balett az ­utóbbi években hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Az a tudás, alázat és szakmaiság, ami ezt az együttest jellemzi, méltóvá teszi arra, hogy olyan fesztivál origójában álljanak, amely már a második évében ilyen jelentős helyre pozicionálta magát a hazai és nemzetközi táncéletben – ­tette hozzá a direktor.

Hallhattuk: hat ország tíz táncelőadása szerepel az idén a programban. Kozma Attila, a Miskolci Balett vezetője, a fesztivál művészeti vezetője, a program válogatója a ­többi között arról számolt be: olyan neves külföldi és hazai alkotókat, együtteseket hívtak meg, akiknek színvonalas produkciói a kortárstánc legújabb trendjeit, különleges irányait képviselik, így az érdeklődők sűrített képet kaphatnak a kortárstánc mai világáról.

Kozma Attila:

– Az idei repertoár sokkal bővebb és nívósabb a ­tavalyinál: világhírű alkotókat, együtteseket sikerült meghívnunk, így igazán izgalmas, a hazai és a nemzetközi táncélet jeles képviselőit felvonultató fesztivál­programot állítottunk össze. A ­hazai táncélet nagyjai mellett francia, brit, osztrák, szlovén és erdélyi együttesek is ­bemutatkoznak.

Már a megnyitó sem akármilyen látványosság: a francia Retouramont társulat a színház előtti téren nem színpadra tervezi a programját, hanem a színészház homlokzatán kötelek és beülők segítségével táncolnak majd.

Ismét lesz a legkisebbeknek szóló program is: a színházat a legújabb digitális technikákkal ötvöző csodálatos mesevilágot a Bandart varázsolja a színpadra.

Itt lesz az egri GG Tánc – brazil koreográfus munkáját mutatják be Szegfűk és ­Rózsák címmel. A Pécsi Balett pedig – amely még soha nem szerepelt Miskolcon – a Carmen című előadását hozza a fesztiválra. A fesztivál zárásaként két bemutatót is láthat április ­28-án a közönség. A ­Miskolci ­Balett új előadását, a Julie kisasszonyt a Játékszínben állítja színpadra Velekei László rendező-koreográfus, míg a Kamaraszínházban az EnKnapGroup szlovén együttes Josef Nadj legendás koreográfiáját gondolja újra. A Sötét frigy (A pekingi kacsa nyomán) címet viselő produkció először a Horizont Fesztiválon lesz látható.

- PA -


Horizont – fesztiválprogram

Déryné kert:

Április 24. kedd

17:00 – Függőlegesen

(Retouramont – Franciaország)

Nagyszínház:Április 26. csütörtök

19:00 – Carmen

(Pécsi Balett – Magyarország)

Kamaraszínház:

Április 24. kedd

19:00 – Egyelőre én vagyok…

(Company Marc Brew – Nagy-Britannia)

Április 25. szerda

11:00/14:00 – Ann-Droid

(Bandart – Magyarország)

Április 27. péntek

17:00 – #Orfeusz#Eurüdiké

(Simkó Beatrix-Grecsó Zoltán – Magyarország)

Április 28. szombat

20:30 – Sötét frigy (a Pekingi kacsa nyomán)

(EnKnapGroup – Szlovénia)

Játékszín:

Április 25. szerda

19:00 – Femme

(András Lóránt Társulat – ­Románia)

Április 26. csütörtök

17:00 – Szegfűk és rózsák

(GG Tánc Eger – Magyarország)

Április 27. péntek

19:00 – Paula

(Editta Braun – Ausztria)

Április 28. szombat

19:00 – Julie kisasszony

(Miskolci Balett Bemutató előadás – Magyarország)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában