Helyi közélet

2018.03.11. 14:25

Nincsenek lejárt lemezek

Borsod-Abaúj-Zemplén - Keresettek a klasszikus fekete korongok és a trendi rózsaszín lemezek is.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Keresettek a klasszikus fekete korongok és a trendi rózsaszín lemezek is.

Régi és új dalokat is nyomnak klasszikus fekete korongra vagy színes lemezre a kiadók, hogy kiszolgálják a bakelitrajongók népes és sokszínű táborát.

Visszakerülnek a nappalikba a korábban pincébe, padlásra, hétvégi házakba száműzött kazetták és lemezek. A cd-ipar haldoklik, az örök életűként beharangozott CD sérülékeny, ráadásul rég kiment a divatból. Virágkorát éli viszont a vinyl, újranyomnak száz éves számokat és a fiatal bandák új szerzeményeit is kiadják már hagyományos lemezen.

Virtuális és valós börzéken cserélnek gazdát az értékes limitált számú hanghordozók, de a régiségvásár is kitűnő terep a lemezmustrára. A lemezipar is idomult a bakelitrajongók népes és sokszínű táborának igényeihez, a klasszikus fekete korong mellett megjelentek a merészebb színek, rózsaszín, kék és lila hanghordozókat is kaphatunk.

Van, aki felhalmozta, míg más trófeaként őrzi és akadnak fanatikusok, akik felfoghatatlanul mély vonzalmat éreznek a klasszikus lemezek iránt.

Bakelitrajongók

– Maga a borító is művészi alkotás és különleges a hangzásuk is – magyarázza fotóriporterünk Ádám János, aki számára a zenehallgatás különleges rituálé, úgy véli, pont akkora a különbség az informatikai hangfile-ok és a lemezek között, mint a hagyományos és az elektronikus könyvek között.

Kollégánk is több száz darabos gyűjtemény tulajdonosa. Picit őt is felcsigázta az erősödő bakelitőrület, lehet, vesz lemezjátszót is, hogy ne csak porfogók legyenek a lengyel dzsessz lemezek.

Balikó Béla viszont fanatikus, ódákat és órákat képes zengeni a kazettákról, lemezekről melyekből sok ezer darabot őriz. A borítókat festményként csodálja és illat alapján is képes megkülönböztetni akár csukott szemmel is a lemezeket.

– Mennyei érzés, a tisztán és jól karbantartott korongot ráhelyezni a kedvenc lejátszómra és bekapcsolni a legjobb erősítőt, hogy hadd szóljon – hangsúlyozza Béla áhítattal.

Virág Attila is évtizedek óta gyűjti a rock, blues és metal albumokat.

– Oda vagyok a Miles Davis, Frank Zappa, King Crimson, Led Zeppelin lemezekért – emeli ki Attila.


Marci már milliomos

A fiatalok körében is népszerűek a korabeli hangformátumok. Pap Marci egy feltörekvő metal banda, az Anchorless Bodies énekese azt ecseteli, hogy CD-n semmi értelme kiadni az új albumokat bakeliten viszont igen, mert imádja a közönség. Marcit magával ragadta a szenvedély, jelenleg az internetes szakoldalak becslései szerint minimum hat-kilenc millió forintot érő gyűjtemény ifjú tulajdonosa és esze ágában sincs ezt értékesíteni, úgy véli, nincsenek lejárt lemezek és azon túl, hogy élvezettel hallgatja a metal minden árnyalatát a birtoklási vágyát is kielégítik a különleges hanganyagok.

– Az emberiség nem engedi el a bakelitet. Ez nem elszigetelt hobbi, hanem tömegőrület. Maradandó értékeket közvetítenek ezek a lemezek, kiváló hangzásuk mellett a küllemük is kellemes, némelyik borítót képes vagyok órákig csodálni – hangsúlyozza a fiatal énekes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában