Helyi közélet

2018.03.07. 18:26

Németországban fizikát, Bécsben jogot, Dániában gazdaságtant

Miskolc, Tiszaújváros - A külföldi egyetemek is harcba szálltak a tehetséges, magyar diákokért.

Miskolc, Tiszaújváros - A külföldi egyetemek is harcba szálltak a tehetséges, magyar diákokért.

Anglia, Dánia, Németország, Olaszország, Franciaország, Ausztria, Amerika. Évek óta már ezek az országok is szóba kerülnek, amikor a középiskolák végzősei egyetemet választanak maguknak. Megyénkben is érezhető, hogy egyre több diák szeretne külföldi egyetemen tanulni, de a jelenség még nem tömeges méretű, mint az ország más középiskoláiban, tudtuk meg megyénkbeli középiskolák igazgatóitól.

Kemény felvételi

– A legkiválóbbak, azaz a nemzetközi és az országos versenyek helyezettjei próbálkoznak meg a külföldi egyetemekkel – osztotta meg lapunkkal tapasztalatait Veres Pál, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója. – A diákolimpikonok körében rendkívül népszerű a Cambridge-i Egyetem, itt több magyar diák is tanul, így a mostaniaknak már van segítségük. Bár ide tényleg csak a legjobbak jutnak be, hiszen rendkívül kemény a felvételi. Ezenkívül szívesen választják a diákok Európa más országainak felsőoktatási intézményeit is. Bár nőtt az érdeklődés az elmúlt években a külföldi továbbtanulás iránt, de nálunk nem mondható tömegesnek a jelenség. Egy-egy tanévben 3-5 diák készül külföldre – hangsúlyozta az igazgató. Megjegyezte: azonban az ország más gimnáziumaiból akár fél osztályok is külföldi egyetemet választanak. Tavaly például a fővárosi Fazekas gimnáziumból 17-en, a szegedi Radnótiból pedig 8-an készültek külföldre.

Az igazgató hozzáfűzte: népszerű az a megoldás is, hogy a diákok itthon végzik el az alapképzést, majd mesterképzésre jelentkeznek külföldre. A hazai alapképzés ugyanis jó színvonalú, azonban aki a kutatás terén komoly karriert szeretne befutni, inkább a jobb feltételekkel rendelkező külföldi egyetemet választja. Ez kiváló lehetőség, hiszen egy-egy neves egyetemen a világ legjobbjai tanulnak.

Jogot Bécsben

A Herman Ottó Gimnáziumban is az a tapasztalat, hogy évről évre egyre több fiatal szeretne külföldi egyetemen tanulni, tudtuk meg Madarász Péter igazgatótól. Tavaly már 6-7 diák jelentkezett külföldre, és ez komoly növekedés ahhoz képest, hogy az azt megelőző években viszont csak 1-2 ilyen diák volt. A hermanosok körében népszerű a bécsi egyetem, valamint a németországi és a dániai felsőoktatási intézmények. A végzősök műszaki, gazdasági szakokra jelentkeznek, de van, aki például Bécsben jogot szeretne tanulni. Dánia és Ausztria azért népszerű, mert nincs tandíj. Bár a megélhetés sokba kerül, de a jobb anyagi háttérrel rendelkező családok vállalják a költségeket.

Ketten Amerikába

– Nem hiszem, hogy az oktatás színvonala magasabb a nyugat-európai egyetemeken, de a külföldi kapcsolatszerzés, kapcsolatépítés szempontjából előnyös ott tanulni – fogalmazott az igazgató.

Érdeklődtünk egy kisebb város középiskolájában is. A Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnáziumban Erdélyi Lajos intézményvezető lapunknak azt mondta, náluk inkább az a jellemző, hogy még a középiskolai évek alatt mennek ki a diákok külföldre egy évre, aztán visszatérve itthon folytatják a tanulmányaikat. Ennek fő célja a nyelvtanulás, hiszen az idegen nyelvet főleg élő környezetben lehet jól elsajátítani. Az iskolában Takácsné Pelles Erika foglakozik a továbbtanulással. Mint mondta, tudomása szerint ebben az évben nem jelentkezett senki külföldre az iskola tanulói közül, tavaly sem, de az azt megelőző években évente 1-2 diák igen. Ketten is amerikai egyetemet választottak. A gimnázium diákjai főleg a Miskolci Egyetemet és a debrecenit választják, vagy valamelyik fővárosi felsőoktatási intézményt – jelezte.


Miért épp külföld?

Nemrég jártunk a Herman Ottó Gimnáziumban, ahol a végzős diákokat arról kérdeztük, hol szeretnének továbbtanulni. Megtudtuk,

Kakuk Milán külföldre készül, Németországba. Szeretne fizikával foglalkozni, a nyelv pedig nem okoz neki gondot, hiszen emelt németes osztályba jár.

– Néhány barátom tanul kint Németországban, és nyáron meglátogattam őket. Egy kicsit bepillantást nyerhettem az ottani egyetemi oktatásba, és tulajdonképpen akkor döntöttem el, hogy csakis azt az intézményt választom – indokol Milán. Véleménye szerint az a nagy előnyük a németországi egyetemeknek, hogy ott sokkal több pénz jut a felsőoktatásra, így a hallgatók gyakorlati képzésére is, és a fiatalok 70 százaléka megszerzi a doktori fokozatot. Milánnak ez azért is fontos, mert szeretne kutatással foglalkozni, atomfizika vagy asztrofizika területén.


Érettségizőknek

Íme hat dolog, amit elrontanak az érettségire és felvételire készülők az utolsó félévben. Az eduline.hu összeállítását érdemes megszívlelni.

  • Első: Hallgat azokra, akik azt mondják, hogy tanulás nélkül is meg lehet csinálni az érettségit
  • Második: Vagy már most pánikolni kezd, vagy épp ellenkezőleg, az utolsó pillanatig halogatja a tanulást és a teendőket
  • Harmadik: Feladja, amikor még el sem kezdődött
  • Negyedik: Azon gondolkozik, vajon tényleg jó döntött-e a jelentkezésnél
  • Ötödik: Előre iszik a medve bőrére
  • Hatodik: Vagy éppen már most attól retteg, milyen lesz majd egyedül lakni

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában