Helyi közélet

2018.03.17. 11:26

Második esélyt adnak a gyepi állatainak Miskolcon

Miskolc - Csak az elmúlt két évben majd kilencszáz megmentett élet.

Miskolc - Csak az elmúlt két évben majd kilencszáz megmentett élet.

A Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítvány a Miskolci Állategészségügyi Telepre (gyepmesteri telepre) bekerült, valamint a Miskolcon és a miskolci térségben fellelhető kóbor és méltatlan körülmények között tartott állatok mentését tűzte ki ­célul.

Szemléletformálás

Törekszenek arra, hogy a gazdátlan, elhagyott, bántalmazott, kóbor állatoknak második esélyt nyújtsanak egy boldog, teljes, gazdás élethez.

– Korábban civilként, 2016 augusztusától bejegyzett alapítványként, hivatalos munkánk mellett, önkéntes alapon teszünk azért, hogy a gazdátlan állatoknak otthont találjunk, a sintértelepi tartási körülményeiken javítsunk. Fontosnak tartjuk, hogy megvalósuljon az ott elhelyezett állatok ivartalanítása, mint egyetlen humánus megoldás a kóbor állatok folyamatosan növekvő létszámának megállítása érdekében – mondja Puskás Ildikó, az alapítvány munkatársa.

Tevékenységük egyik fő célja Miskolcon és a miskolci térségben élők szemléletét a felelős állattartás, valamint a környezettudatos életmód irányába formálni. A nem megfelelő kutya és macskatartás, az ivartalanítás hiánya, valamint a már meglévő szaporulatok nem megfelelő gondozása folyamatosan növeli a kóbor kutyák és kóbor macskák számát. Munkásságuk felhívja a lakosság figyelmét az állatvédelem fontosságára, ezen keresztül szélesíti az emberek látókörét a természet és környezetvédelem területén. Ismeretes, hogy az állatvédelem az első lépcső a környezettudatos és természeti értékeket tiszteletben tartó és megóvó ­magatartás kialakulásában.

2016. január óta egyedüliként segítik a miskolci gyepmesteri telep gazdátlan lakóit, rajtuk kívül egyetlen más miskolci vagy Miskolc környéki állatvédő szervezet sincs jelen. Ez a felvállalt feladat magába foglalja a gyepmesteri telepre bekerült állatok különböző hirdetési felületeken való szerepeltetését, gazdakeresését, a balesetes és a vemhes állatok műtéti költségeinek átvállalását, a bekerült állatok tartási körülményei­nek javítását. Önkéntesek bevonásával rendszeresen személyesen is jelen vannak a gyepmesteri telepen, ahol az állatok sétáltatásával, a bent lévő állatok ellátásával segítik a telep működését. Ezeknek a látogatásoknak eredményeként a Miskolci Állategészségügyi Telepen lévő állatokról hiteles képpel rendelkeznek, amely a megfelelő gazdához, illetve befogadóhoz való elhelyezéshez szükséges.

Ezzel elkerülhető, hogy a korábban kivitt állatok a ­későbbiekben bármilyen probléma miatt visszakerüljenek a gyepmesteri telepre, tovább növelve a gazdátlan állatok magas számát.

Szoros kapcsolatban

A Miskolci Állategészségügyi Telep vezetőségével, illetve dolgozóival szoros együttműködésünk eredményeként már több mint egy éve nincsen altatás a Miskolci Állat­egészségügyi Telepen, így a miskolci gyepmesteri telep pozitív állatvédelmi példaként tud szolgálni más hazai gyepmesteri telepeknek is.

A Miskolci Második Esélyt Alapítvány a lapunk által meghirdetett hétköznapi hősök versenyre is nevezték a munkájukat tisztelő olvasóink.

- HI -


Eredmények: számokban

Az elmúlt évek során az alapítvány országos fajtamentő szervezetekkel, hazánkban működő menhelyekkel épített ki példaértékű munkakapcsolatot. Ez az együttműködés teszi lehetővé, hogy a 70 férőhelyes, állandó telt házzal működő Miskolci Állategészségügyi Telepről havi szinten átlag 30 állat gazdához, illetve befogadóhoz való kikerülését tudja a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítvány megvalósítani, így 2016-ban 416 és 2017-ben 432 Miskolci Állat­egészségügyi Telep állatának tudtak szerető otthont találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában