Helyi közélet

2018.03.15. 15:00

Forradalmi premier előtt állnak a közönségdíjasok Ózdon

Ózd - Saját készítésű ünnepi színdarabbal készül az ÓMI Zenés Színház.

Ózd - Saját készítésű ünnepi színdarabbal készül az ÓMI Zenés Színház.

Az eddigi legnagyobb vállalkozása előtt áll a tavalyelőtti, megyei Príma Gálán közönségdíjat nyert ÓMI Zenész Színház, a nagyközönség csütörtök este láthatja a Nemzetiszín Pántlikákat. A társulat saját kútfőből megalkotott darabot visz színpadra az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján. A próbák gőzerővel zajlanak, a mai nap pedig három előadást is tartanak az Olvasó Színháztermében.

Beérett a munka

– Évek óta törtük a fejünket, hogy többet, mást nyújtsunk az emberek számára, mint egy szimpla megemlékezés – mondta Szaka Attila, a Nemzetiszín Pántlikák írója. – Egy olyan darabot szerettünk volna, amely a társulat tehetségét még inkább kidomborítja. Így jött az elhatározás. Megírtam a szöveget, elkészültek a zenék, saját rendezéssel, a mi színészeinkkel állítjuk színpadra ezt a darabot. Még az elején azon gondolkoztam, hogy a mai fiataloknak hogyan lehetne azt az időszakot úgy tálalni, hogy ne csak egy szimpla megemlékezés váljon belőle, hanem bemutassa az előzményeket és az események következményeit is.

A Nemzetiszín Pántlikák vezérfonala egy 1846-ban megnyitott nőneveldében zajlik. Teleki Blanka arra gondolt, hogy egy olyan intézményesített iskolarendszert kellene elindítani, ami a hölgyek nevelésében forradalmi újdonságot hoz. Egy olyan hazafias szemléletet, ami a közéletben, a politikában is helyzetbe hozhatja őket. Ne csak arról szóljon a nők élete, hogy varrogatnak, zongoráznak, hanem vegyék ki a részüket a napi közügyekből. Itt tanított a márciusi ifjak egyike, Vasvári Pál is, aki a stílusával magával ragadta a gyerekeket. A fiatalok nem gondolkodnak forradalomban, csupán egy szerelmi helyzetet kívánnak megoldani. A Nemzetiszín Pántlikák pedig az ő szövetségüknek a neve. Az akkori titkosrendőrség azonban belerondít ebbe a tervbe, megpróbálják az intézetet bezárni.

Nincs viszonyítási alap

– Ez most egy nagyon összetett munka, mert nincs előttünk semmilyen korábbi példa a darabbal kapcsolatban – avatott be a kulisszatitkokba Béri László, a Nemzetiszín Pántlikák rendezője. – Számos előadáson túl vagyunk már, de azoknál voltak előzmények, volt viszonyítási alapunk. Azt kell megmutatni a színpadon, amit Szaka Attila megálmodott. Azon dolgozunk, hogy ezt teljes egészében visszakapja a néző. A finisben mindig úgy állunk, hogy két hétre még szükségünk lenne. Idő azonban már nincs, 14-én színpadra állunk, és nagyon bízom benne, hogy sikeres lesz a műsor.

Komoly érdeklődés

A jegyeladási adatok azt mutatják, hogy komoly az érdeklődés a Nemzetiszín Pántlikák iránt. Elővételben több, mint 500 belépő kelt el (a 600 fős Olvasóba – a szerk.), ezért vélhetően telt ház kíséri a szerdán este hétkor kezdődő előadást. Az érdeklődők egyébként történelmi, 1848 forintos áron juthattak, juthatnak a jegyhez. A város iskolásai pedig még hamarabb láthatják a darabot, számukra szerdán délelőtt és a kora délutáni órákban két bemutatót is tartanak.

– A darab egy része már öt évvel ezelőtt is kész volt, két éve tovább írtam, de most került olyan állapotba, hogy nyugodt szívvel megmutassuk a közönségnek – tette hozzá Szaka Attila. – A Nemzetiszín Pántlikák egy nagyon fontos, ma érvényes üzenetet tartalmaz, mégpedig azt hogy: „Békében miért kell tovább vívni a háborút?”

– A mai korban ugyanis itt, Magyarországon, Ózdon, Pesten, nem lövik egymást az emberek. Mégis valahogy azt érezhetjük, hogy csatáznak körülöttünk. Hol ezek, hol azok, hol amazok. Ezt szeretnénk átadni, hogy nem kellene folyamatosan csatázni, se szóval, se egyéb módon.

- ÉM-ME -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában