Helyi közélet

2018.03.03. 17:42

Állatot mentenek, lelket simogatnak Mályiban

Mályi - A madármentés és ami mögötte áll a Mályi Madármentő Állomáson.

Mályi - A madármentés és ami mögötte áll a Mályi Madármentő Állomáson.

Évi 800 megmentett állat, évi 800 megmentett élet. Százával érkeznek a bajba jutott kismadarak és emlősök a Mályi madármentő Állomásra, ahol egyetlen sérült állatot sem utasítanak vissza, legyen szó bármiről. Mind-mind segítségre szorulnak.

Az aggódó ember

Vannak olyanok, akik kiestek a fészekből és „csak” árván maradtak, vannak olyanok, akiket bántottak vagy állattámadás ért és vannak olyanok, akiket elgázoltak, megmérgeztek lelőttek vagy más egyéb ok folytán sérültek meg.

Minden egyes kis életért aggódik rajtunk kívül valaki." Lehoczky Krisztián

Sok a sérült állat, változatos a paletta. Egy dolog soha nem változik: minden egyes megmentett kis élet mögött áll valaki, aki megtalálta. A madármentő állomás munkatársai pedig azt tapasztalják, hogy amikor megmentenek, gyógyítanak egy állatot, akkor kicsit az ember lelkét is kezelik.

Egy megmentett sün/Fotó: magánarchívum

– Minden egyes kis életért aggódik még rajtunk kívül valaki. Ők azok, akik megtalálták a madarat és vették a fáradságot, hogy elhozzák vagy eljuttassák hozzánk. Legyen az egy kisegér, amit a fél ország meg akart velünk öletni, hisz minek mentünk meg egy kisegeret, vagy legyen az a kis fecske, amit Boglárka engedett szabadon miután felgyógyult, vagy legyen az szajkó, amit örömkönnyek között engedett szabadon a megtalálója, K. Éva miután visszaadtuk neki.

„Kérem, tartsák életben”

– Sorolhatnánk naphosszat azokat a történeteket, amik nap mint nap megtörténnek. Síró anyukák, akik csak annyit kérnek, hogy mentsük meg a madárkát, amit találtak, vagy családok, gyerekek hozzák folyamatosan a kismadarakat, vagy az az úr, aki pár éve hívott fel minket azzal, hogy talált egy fecskét. Kérdeztük, hogy melyik városban találta. Budapesten, válaszolta, de hozzá tette, hogy hozzánk szeretné eljuttatni. Hiába mondtuk, hogy ott is van mentőhely ő ragaszkodott hozzá, hogy elhozza. Két óra múlva megállt egy legalább 20, de talán 50 milliós Mercédesz a ház előtt. Egy nagyon jól öltözött úr szállt ki az autóból öltönyben, nyakkendőben, aranyórával a csuklóján. Ott állt és remegő kézzel könnyeivel küszködve adta át a kis fecskét. Csak ennyit mondott: kérem, tartsák életben. Nagyon elcsodálkoztunk rajta, hogy egy ilyen jól szituált, láthatóan gazdag ember is megment egy utcán heverő fecskét. Talán gyermek korában falun, állatok között nőtt fel és beleégett a tudatába az állatok iránti szeretet és tisztelet – meséli az élményeit Lehoczky Krisztián, az állomás vezetője.

Kell a tájékoztatás

Nem is beszélve arról a több ezer emberről, akik nyomon követik munkájukat és aggódva figyelik a különböző híradásokból a kis betegeket sorsát. Sokan érdeklődnek pár naponta a kis mentett állatok felől. Ezeknek az embereknek szüksége van arra, hogy megfelelő, megnyugtató vagy olykor szomorú tájékoztatást adjanak a részükre, mesélik a menhelyen.

Fotó: Magárarchívum

Miközben persze jólesik számukra, és köszönik mindenkinek, aki figyelemmel kíséri a munkájukat, és jó látniuk, amikor egy-egy megmentett kis életet újra szabadon enged a megtalálója. – Jó érzéssel tölt el minket, az a tény, hogy a megérkezett kismadárral együtt a megtalálója aggódását és érzelmeit is megkapjuk. Minden egyes megmentett kis élet mögött áll valaki, aki aggódva hazavárja – teszi hozzá Krisztián.

- HI -


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában