Helyi közélet

2018.03.17. 13:46

360 fokos videó: Ovisok játszottak el meséket ovisoknak Nyékládházán

Nyékládháza - Igazi meseünnep volt Nyékládházán március 14-én. A környék ovisai kedvenc meséiket játszották el egymásnak, így a sokszor hallott történetek végre megelevenedtek előttük.

Nyékládháza - Igazi meseünnep volt Nyékládházán március 14-én. A környék ovisai kedvenc meséiket játszották el egymásnak, így a sokszor hallott történetek végre megelevenedtek előttük.

A mesefesztivál hagyomány már Nyékládházán, negyedik éve rendezi meg a Dargay Attila Gyermekvarázs Óvoda. Mint Gálné Vasvenszki Judit óvodavezető fogalmazott az ötlet születésével kapcsolatban:

„Óvodai nap nem múlhat el mese nélkül.”

A mesék annyira központi szerepet játszanak az óvoda és természetesen a gyermekek életében, hogy ezzel az egynapos fesztivállal tisztelegnek kedvenc történeteik előtt. Persze a fesztivál megnevezés enyhe túlzás, de a Dargay óvoda ilyenkor tényleg meseközponttá alakul át pár órára. Nem egy szülőkkel tömött díszelőadást kell elképzelni, a fő nézőközönséget maguk az ovisok teszik ki. Vendégségbe érkeztek Emőd, Harsány, Kistokaj, Mályi és Ónod csöppségei Nyékládházára, hogy eljátsszák egymásnak kedvenceiket. A vendéglátók részéről a Toporgó Tehetség Műhely kis táncosai pedig illendően köszöntötték kortársaikat.

Nem közhelyként használjuk egyébként itt a kedvencek szót. Sok mesével találkoznak óvodai karrierjük alatt a gyerekek, de a fesztiválra a számukra legkedvesebbet tanulják meg. Beöltöznek jelmezekbe, néha aranyos tanácstalansággal kinéznek ugyan a súgó óvónénire, de a szövegből is becsülettel felkészülnek. És a dolog működik, a többiek tátott szájas áhítattal figyelik, ahogy kortársaiktól kapják meg a napi meseadagjukat, ráadásul élőszereplős verzióban. Változatosan választottak meséket. A nagyérdemű láthatott király- és állattörténetet is, a nyékládháziak apróságai pedig névadójukhoz híven Dargay Attila Lúdas Matyiját adták elő.

Gálné Vasvenszki Judit elmondta, hogy a mese nem csupán szórakozás, nagyon sokat tanulnak is belőlük a csöppségek: fejlődnek értelmi-érzelmi készségeik, szókincsük, fantáziájuk. Annál nagyobb katarzist pedig nem is lehet elérni, mint hogy ők maguk játsszák el a történeteket. Azzal, hogy szereplőkké válnak, még jobban tudnak azonosulni a mesékkel, és nem mellékesen a saját érzelmeiket is jobban ki tudják fejezni.


Nézz körbe 360 fokban!

" target="_blank">A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


[related-post post_id="3792747"]

[related-post post_id="3792714"]

[related-post post_id="3792538"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában