Helyi közélet

2018.02.17. 19:02

„Rossz szülővel én még nem találkoztam”

Encs - Pro Caritate Díjat vehetett át a közelmúltban Konyor Judit, az encsi Gyerekesély program projektvezetője. Interjú Konyor Judittal, Pro Caritate díjas szakmai tanácsadóval.

Encs - Pro Caritate Díjat vehetett át a közelmúltban Konyor Judit, az encsi Gyerekesély program projektvezetője. Interjú Konyor Judittal, Pro Caritate díjas szakmai tanácsadóval.

Konyor Judit egész élete a hátrányos helyzetből érkező gyerekek és az elesett emberek segítéséről szól. Meglátása szerint nem elég a gyermekeket fejleszteni, a szülőket is be kell vonni a sikeres programokba.

Mindenki jót akar a gyerekének, csak nem tudja, hogy mi a jó neki." Konyor Judit

Pro Caritate Díjat vehetett át nemrég Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterétől. Mekkora elismerést jelent önnek ez a kitüntetés?

Amikor megérkezett a hivatalos értesítés, hogy megkapom a díjat, megmondom őszintén, kicsordultak a könnyeim. Annak ellenére, hogy eléggé kemény embernek tartom magam. Hiszen szakmailag és emberileg is óriási elismerést jelent számomra. Azt éreztem, hogy talán beérett a mögöttem álló 25 év munkája. Meg kell jegyeznem, a díj a csapatmunkának is szól, és tulajdonképpen az előző, encsi Gyerekesély program sikeres megvalósítását ismerték el vele.

Ugorjunk vissza kicsit az időben! Mi vitte közel önt az elesett emberekhez, a hátrányos helyzetű gyerekekhez?

Az eredeti végzettségem pedagógus, de igazgatásszervezői oklevéllel is rendelkezem. A pályám kezdetétől fogva foglalkoztam hátrányos helyzetű, roma származású, elesett emberekkel, de mint pedagógus. Hét nevelési évet dolgoztam Szemerén óvónőként és tanítóként. Ezután kerültem Encsre, a Közoktatási Ellátási Körzethez. Igazából tehát az oktatás volt a fő területem, de ahogy megjelentek a különböző pályázatok, azok egyre inkább a szociális területre tolódtak. Az előző Gyerekesély programban sok neveléshez és oktatáshoz kapcsolódó elem szerepelt, viszont az új inkább a szociális területről szól.

Számos kritika éri a felzárkóztató programokat, hogy sok-sok pénzt elköltünk rájuk, de ahhoz képest csekély eredményt tudnak felmutatni. Valóban így van?

Nem, ez nem így van, és ezt nemcsak azért mondom, mert érintett vagyok a pályázatok megvalósításában, hanem azért is, mert valóban látjuk az eredményeket. Igaz, hogy apró eredmények ezek, de nagyon sok befektetett munka, energia és pénz van mögöttük. Ha egy hátrányos helyzetű családból érkező 3 éves gyerek azt mondja, addig nem kezdi el a tortáját enni, amíg nem mosott kezet és nem kapott hozzá villát, akkor ez már óriási siker. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ezeket az eredményeket nagyon nehéz mérni. A pályázatoktól nem várhatunk olyan látványos változásokat, hogy tegnap a gyermek még bukdácsolt, holnaptól pedig kitűnő tanuló lesz. Nem véletlen, hogy a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia 25 éves intervallumot célzott meg, de szerintem még ennél is több idő kell ahhoz, hogy olyan eredményeket tudjunk felmutatni, amelyek, úgymond, az állampolgárok számára is láthatóak lesznek.

Az új Gyerekesély programtól milyen eredmény várható?

Ezt a programot az előzőre kellett alapoznunk. A kiírás tartalmazta azt is, hogy kik pályázhatnak az országból. Ez 31 hátrányos helyzetű járás volt. A program sikeres elemit igyekeztünk megtartani, de építettünk be újakat is. Minden korosztályra koncentráltunk, de elsősorban a gyerekekre, egészen a piciktől kezdve. Az óvodába szoktató programjainkról például nagyon jó visszajelzéseket kaptunk. Ezeket tovább folytatjuk.

És a végső cél?

A végső cél értelemszerűen az iskolai eredményesség javítása, a hátrányok csökkentése, a gyermekszegénység felszámolása, a nélkülözés csökkentése. A programok sikere érdekében minden feltételt igyekszünk biztosítani, és nemcsak papírra meg ceruzára gondolok, hanem például az ellátásra is. A gyerekek kapjanak kis tízórait, olyasmit, amit esetleg otthon nem vesznek meg a szüleik. Túró Rudi, joghurt, gyümölcsök, mert az egészséges életmódra nevelés is kiemelt feladatunk.

Ön az Oktatási Hivatal tanoda-tanácsadója is. Mit takar ez a munka?

Erre a munkára nem én jelentkeztem, de a felkérésnek örömmel tettem eleget. Az Oktatási Hivataltól kaptam tavaly egy levelet, hogy indul egy kiemelt program, ami az országban működő tanodákat támogatja szakmailag. Jelenleg 12 tanoda tartozik hozzám, az ő munkájukat próbálom meg szakmailag egyengetni, illetve segíteni, hogy megfeleljenek a pályázati feltételeknek. Ezenkívül másik 3 tanodában is szakmai vezető vagyok, ezt a RÉV Egyesület (B.-A.-Z. Megyei Romák Érdekvédelmi Egyesülete) működteti mérai központtal.

Hogy látja, hogyan lehetne még sikeresebbé tenni a hátrányban élők felzárkózását?

Az elindított programokat jónak tartom, de ez csak az egyik része a felzárkózási lehetőségeknek. A másik oldal a család. Ezen a téren óriási a lemaradás. Hogy egy gyermekből milyen felnőtt válik, épp attól függ, hogy a pici korától kezdve milyen szokásokat, érzelmeket látott, milyen jártasságokat szerzett, milyenek voltak a család tárgyi feltételei. Tehát fontos lenne a családok, a szülők támogatása is. Ezt segítik a Biztos kezdet házak, hiszen itt az édesanya is bent van a gyermekével. Ez azért nagyon jó, mert anyukát is neveljük egy kicsit. Megtanulja, hogy miért kell a másfél éves gyereket is babusgatni, cirógatni, ölbe venni, játszani vele. Azt szoktam mondani: rossz szülővel én még nem találkoztam. Mindenki jót akar a gyerekének, csak nem tudja, hogy mi a jó neki.


Névjegy

Konyor Judit

Tanulmányok: Hajdúböszörményi Óvóképző Főiskola, Comenius Tanítóképző Főiskola, Budapesti Műszaki Egyetem, Corvinus Egyetem Államigazgatási Főiskolai Kar igazgatásszervezői szak. A négy diplomám mellett félszáz tanfolyamon, továbbképzésben vettem ez ideáig részt és az ismereteimet folyamatosan bővítem.

Munkahelyek, foglalkozások: 1993-1999 Napközi Otthonos Óvoda és Iskola Szemere- Óvodapedagógus, tanító (intézményvezető), 1999-2017 Encsi Többcélú Kistérségi Társulás- Kistérségi szakmai tanácsadó, projektmenedzser, 2017. 06. 06. Oktatási Hivatal- Tanoda tanácsadó.

Egyéb megbízatások: Encs Város Önkormányzat Képviselő-testületi tag.

Kitüntetések, elismerések: A kistérségben végzett eddigi munkám elismeréséül 2008-ban az Abaúji Pedagógus Napon kitüntetésben részesültem.

Szabadidő: olvasás, kirándulás, zenehallgatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában