Helyi közélet

2018.02.09. 14:38

Nyomár: Nincsenek közmunkásaik

Nyomár - Nyomáron szinte nem fordul elő bűncselekmény és munkanélküli se nagyon akad.

Nyomár - Nyomáron szinte nem fordul elő bűncselekmény és munkanélküli se nagyon akad.

Ziliz, Nyomár és Hangács alsós gyermekei járnak a nyomári általános iskolába, a település húszszemélyes kisbusszal szállítja őket. Ugyanakkor Nyomárról szintén kisbusszal viszik át a kisebb gyerekeket a hangácsi óvodába, illetve Hangácson van a főzőkonyha is, ahonnan az ebédet hordják ki.

A szociálisan rászorulóknak ebédkihordást is biztosítunk." Bártfay Attila

Évtizedek óta

A települések között évtizedek óta működik így a rendszer, amely az elmúlt években nagy segítség volt ahhoz, hogy megmaradjanak ezek az intézmények.

A 330 lakosú Nyomáron az iskola ebédlőjének energetikai korszerűsítését végzik éppen, megújul kívül-belül és napelemek is kerültek a tetőre. A 39 millió forintos beruházás nem akadályozza a napi étkezést, viszont sokkal jobb körülményeket teremt a jövőben, és két új helyiséggel is gazdagodik az önkormányzat az épületben.

– Ez egy melegítő konyha, Hangácson készítik az ebédet, amit onnan hozunk át a gyerekeknek, illetve ebédkihordást is biztosítunk a szociálisan rászorulóknak a falubusszal – magyarázza Bártfay Attila polgármester. – Szerződésünk van az Élelmiszerbankkal, minden nap a miskolci Tesco Áruházból kapunk-hozunk pékárut, gyümölcsöt, egy napot ebből megkapott Ziliz, egyet Hangács és Hegymeg. Ezt az élelmiszert a rászorulóknak osztjuk ki – teszi hozzá.

Elsők között

Falugondnokság már 1990 előtt is működött a településen, az elsők között volt az országban, ahol ezt beindították. Hétfőn és szerdánként szervezetten hordják például a gyerekeket logopédushoz és nyelvórára Boldvára, ahová a felsős gyerekek járnak.

Tavaly újították fel, és előtetővel látták el a ravatalozót, és parkolót is kialakítottak. Egy mezőgazdasági út építésére pályáztak, amivel valószínűleg nyertek, de több beadott pályázatuk elbírálását is várják a közeljövőben.

A közmunkaprogramban csak nagyon kis részben tudnak részt venni, mert az emberek nagy része dolgozik, ezért nem nagyon van munkanélküli, akit be tudnának vonni. Így a településen a gaz és sarjak levágását kalákában oldották meg idén is a lakosság önkéntes munkájával.

– Biztosítottuk az ételt, italt, benzint a gépekbe, összejött tizen-egynéhány ember és egy nap alatt levágtuk mindenhol a füvet, ahol kellett – mondja a polgármester.

Húsz hektár erdeje van a településnek, amelyet 1990-ben kezdtek telepíteni, amikor még közhasznú munkások bőven voltak. Az akácosból, égeresből már tudtak tisztítás után jutányosan a lakosságnak adni, ha egyszer kitermelésre kerül sor, az jelentős bevételt hoz majd a településnek.

- ÉM-HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában