Helyi közélet

2018.02.03. 20:44

Miskolcon farsangol az Ismerős Arcok

Miskolc - „A keresztény konzervatív értékrend szerint élünk és tesszük a dolgunkat…”

Miskolc - „A keresztény konzervatív értékrend szerint élünk és tesszük a dolgunkat…”

Egy híján húszéves az Ismerős Arcok magyar rockegyüttes, mely az Udvari Bolondok és a $texas zenekar tagjaiból alakult. Vasárnap immáron harmadik alkalommal hallhatja őket élőben a miskolci közönség a Beche­rovka Farsangon a Szent István téren. Az Ismerős Arcok zenekar tagjaival beszélgettünk.

– Fontos kiemelni a nemzeti jelleget a zenekar meghatározásánál? Igazából milyen stílussal indultak?

– Egyáltalán nem fontos, viszont a dalaink egy része a nemzetünk sorskérdéseivel foglalkozik. Blues-rock zenekarként indultunk, viszont mára már a zenénkben komoly szerepet játszanak a jazz, a progresszív, valamint a népzene stílusjegyei is.

– Milyen zenei irányzatok kísérték végig a zenekar pályáját, és most melyik az aktuális hangzásvilág?

– A zenei stílusunkra a ’70-es és ’80-as évek hazai és nemzetközi klasszikusai voltak hatással, de mindig is arra törekedtünk, hogy egy olyan zenei stílust alakítsunk ki, ami csak ránk jellemző. Az aktuális hangzásvilág mindig olyan, ahogyan éppen játsszuk a dalainkat. Ez a markáns rockzenei alapokra épülő zene, a már korábban említett művészeti elemekkel kiegészítve.

– Fontos és értékes elemei elő­adásuknak Nyerges Attila szövegei. Mi inspirálja őt, honnan kerülnek elő a témák?

– Attila egy széles látókörű, művelt és olvasott ember, aki az irodalmon és a történelmen keresztül szemlélve, a napi aktualitásokat figyelembe véve írja meg a költeményeit és dalszövegeit. A témákat a mindennapi életből meríti, de fontos szerepet játszanak a szövegvilágában a lírai gondolatok, az összetartozás, valamint az emberek és a természet iránt érzett szeretet is.

– Itthon több mint száz koncerten mutatják meg magukat évente, de Erdélyben, Nyugat-Európában és a tengerentúlon is koncertezett már a zenekar. Merre jártak és milyen élmények maradtak az utazások nyomán, hogyan fogadta a közönség a zenekart külföldön?

– Minden évben koncertezünk a Kárpát-medencében a határon túli magyar településeken. Igaz, nem éves rendszeresség­gel, de megfordultunk már Kanadában, az Egyesült Államokban és Svédországban is. A koncertjeink mindig telt házasak voltak, és emlékeze­tesek, hiszen teljesen másképpen szólnak a dalok a határainkon és a tengeren túl élő magyarság körében, mint itthon.

– Korábban nyilatkozták, hogy bár Fidesz- és Jobbik-rendezvényeken is felléptek, mégsem köthetőek egyik vagy másik párthoz, oda mennek, ahová elhívják a zenekart. Mondanivalójukkal – elég csak a talán legnépszerűbb Nélküled című számot említeni – mégis politizálnak, befolyásolni igyekeznek hallgatóságukat. Tudatos ez a törekvés, és milyen értékek mentén zajlik?

– Kiss Dénes költő szavait idézve: „Aki szépen beszél, már politizál…” Természetesen örülünk, ha a dalaink értő fülekre találnak, de nem célunk, hogy befolyásoljuk az emberek gondolkodását. Szerencsére a hallgatók nagy része tud a sorok között olvasni, megérti az üzenet lényegét, ezért nincs szükségünk arra, hogy a politikát hívjuk segítségként a dalaink népszerűsítéséhez. Magunk a keresztény konzervatív értékrend szerint élünk és tesszük a dolgunkat…

– Sokan várják Miskolcon is a zenekart, gyakorlatilag kialakult – Alsózsolcához köthetően – egy helyi rajongótábor. Milyen érzés visszajárni az ismerős arcok, barátok közé? Mennyiben ad további érzelmi töltetet egy-egy ilyen fellépés?

– Minden koncert egy új alkalom és lehetőség. Új élményt jelent még azok számára is, akik már két évtizede a színpadon állnak. A közönség folyamatosan változik és alakul, így mindig meglepetést és újdonságot jelentenek a találkozások a számunkra, és a közönség számára is. Nem ritka, hogy több száz kilométer távolságból is jönnek a koncertjeinkre, így már nem csak egy regionális rajongótáborról beszélhetünk, hanem egy „utazó mag”-ról is, akik a helyiekkel integrálódva együtt szimbolizálják az Ismerős Arcok nagy családját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában