Helyi közélet

2018.02.11. 08:30

Lehetőséget adnak egy jobb életre Miskolcon

Miskolc - Nagy elánnal dolgozik a kutyusok mentésén a miskolci egyesület.

Miskolc - Nagy elánnal dolgozik a kutyusok mentésén a miskolci egyesület.

2015 januárjában alakult meg a Tündérmajor Állatvédő Egyesület Miskolcon tíz helyi, fiatal állatbarát kezdeményezésére. Kezdetben csak utcai mentéssel foglalkoztak, mivel ezen a területen láttak nagy hiányosságot, így az utcán elütött, bántalmazott, közterületen betegen, sérülten kóborló kutyákat szedték össze.

Állomás és támogatók

Menhelyük nincs, viszont csináltak egy ideiglenes befogadóállomást, ahol 10–15 kutyát tudnak átmenetileg fogadni.

Minden hozzánk kerülő kutyusnak mi keresünk­­­­ új gazdit." Lengyel Anita

– Támogatásokból, adományokból tudunk működni. A támogatóink között vannak svájciak is, akik tárgyi adományok (ólak, fekhelyek, póráz, nyakörv) mellett anyagiakban is támogatnak minket, illetve egészen pontosan a kutyusok ivartalanítását. De élelmiszert és pénzbeni adományokat több helyről is kapunk – magyarázza az egyesület elnöke és motorja, Lengyel Anita.

2016 októberétől a mérai gyepmesteri telep mentési munkálatait is végzik, a telepnek ugyanis nem volt kapcsolata állatvédőkkel, így altatásra kerültek a legrégebben bekerülő ebek. 2017-ben már nem volt altatás a telepen, viszont több mint száz kutyát sikerült egyenesen gazdához, vagy átvevőszervezeteken keresztül új gazdihoz irányítani, nem ritkán külföldre. Most ezt a munkát elkezdték Edelényben is egy nyíregyházi szervezettel közösen, és keresnek ott helyi segítőt is, hogy hatékonyabbak lehessenek.

– Vannak ideiglenes gazdijaink is, akik vállalják kutyusok befogadását átmeneti időre, ha az állomásunk tele van és éppen más helyre sem tudjuk őket továbbadni. A hozzánk kerülő kutyusokat mi gazdásítjuk, tavaly ez is több mint harminc kutyus volt – magyarázza Anita.

Nagy projektjük a tavaly elindult lyukói program, amelybe egyre nagyobb energiákat fektetnek. A 2017-ben ivartalanított negyven kutya nagy része itt található.

– Azt gondoltuk, hogy nem lesz egyszerű dolgunk, mert az ivartalanításhoz oltani és chippeltetni kell a kutyát, amit mi, még ha meg is finanszírozunk, akkor is félő volt, hogy sokan nem vállalják majd az eb nevükre íratását, de ez nem így van. Jó lenne, ha támogatást kaphatnánk az oltás és chippelés tekintetében, hiszen az is komoly költség az ivartalanítási műtét mellett – mondja Lengyel Anita.

De Lyukóban nem csak a kutyákon segítenek, ugyanis miután elkezdtek kijárni, nem tudtak elmenni az ottani szegénység mellett. Így amikor csak tehetik, és lehetőségük van rá, a családoknak is visznek valamit, élelmiszert, ruhát, egy kis édességet a gyerekeknek legalább.

Fontos már gyerekkorban a megfelelő hozzáállást elsajátítani, ennek érdekében járnak iskolákba előadásokat tartani, a gyerekek kiskutyát simogathatnak, és közben játékos kérdezz-felelek keretében készítik fel őket a felelősségteljes állattartásra.

– Idén már remélhetőleg az egy százalékra is jogosultak leszünk, ami nagy segítség lenne, hiszen hatalmas orvosi költségek vannak, ezeket gyakran úgy kell összeszedni minden egyes kutya esetén egyenként – teszi hozzá Lengyel Anita.

Több olyan esettel is találkoznak, amikor kutyát vesz valaki, majd amikor beteg lesz az eb, már nem tudják kifizetni az orvosi költségeit és segítséget kérnek az egyesülettől.

Vannak olyan kutyusaik is, amelyeket nem tudtak eddig gazdához adni, például több stafford, illetve az öregebb kutyusok, de az egyesületnél bíznak abban, hogy minden kutyának megvan valahol az „álomgazdija”.

Akciót terveznek

A jövőben az ivartalanítást folytatják tovább, ezt központi kérdésnek tartják, ami mindennek az alapja, ha csökkenteni szeretnék a kóbor állatok számát. Ennek érdekében akciókat is szerveznének, amikor az egyesület egy-egy kutya esetén támogatja a beavatkozást, ha a tulajdonos is mellé teszi a maga részét.


Csonti már jól van

Az év elején számoltunk be róla, hogy a megyei rendőr-főkapitányság vádemelési javaslattal élt azzal a férfival szemben, aki Ormosbányán rövid láncon tartotta és éheztette a kutyáit. A stafford típusú Csontit és a német juhász jellegű kölyköt, Maszatot a Tündérmajor Állatvédelmi Egyesület mentette tavaly szeptemberben a férfi udvaráról, akkor mindössze hét kilót nyomott a két csont és bőr eb. Maszat azóta gazdisodott, Csonti pedig azóta is Lengyel Anitáék vendégszeretetét élvezi, szépen felhízott és jól érzi magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában