Helyi közélet

2018.02.17. 14:49

Ki veszi át a stafétabotot?

Miskolc - Az anyagi és az erkölcsi elismerést is hiányolják gyermekorvosok.

Miskolc - Az anyagi és az erkölcsi elismerést is hiányolják gyermekorvosok.

Vészharangot kongat a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke, Póta György, aki szerint kihalás fenyegeti hazánkban a gyermek háziorvosi rendszert. Három olyan miskolci idős háziorvos nyilatkozott nekünk, akik attól tartanak, nem lesz olyan fiatal kolléga, aki a helyükbe lép majd.

– Ha nem történik változás, ki fogunk kopni, hiába ­hirdettem a praxist nem ­kellett senkinek panaszolja egy idős ­miskolci gyermekorvos, akinek két orvos gyermeke is van, de egyik sem lépett apja ­nyomdokaiba.

Csekély jövedelem

A szűkös anyagiak sem vonzzák az ifjakat. A gyermek házi­orvosok jövedelme ­elmarad a felnőtteket gyógyító ­kollégáikétól.

– Próbáltam nyugdíjba menni, de nem leltem az utódomat. Már nem bánnom, hogy így alakult, mert egy családi tragédián vagyok túl és most a betegeim, a tüneményes apróságok éltetnek – magyarázza egy másik a 68 éves szakember, aki bevallja az anyagi kényszer is pályán tartja még.

– Csak 104 ezer forint a nyugdíjam, és az erkölcsi ­elismerésre is ki vagyok éhezve – teszi hozzá.

– Nem értem, miért keresnek kevesebbet, mint a felnőt­torvosok. Egy csöppség sokszor el sem tudja, mondani mi a panasz – sorolja egy hírek miatt aggódó szülő, aki szeretné, ha a jövőben is jól képzett orvosok gyógyítanák a gyermekeket.

– Már 67 éves vagyok, még jól érzem magam, megszoktam a munkát. Pár éve próbáltam eladni a jól bejáratott belvárosi praxisom, de sincs jelentkező. Élni és dolgozni kell, kilencszáz gyermek tartozik hozzám, nagy felelősség – szögezi le az általunk megkérdezett harmadik doktornő.

Póta György, az egyesület országos vezetője úgy véli, szakmai kompetenciákat is el kellene ismerni. Most szakmai­lag a gyermek­gyógyászathoz, szervezetileg a háziorvosokhoz tartoznak. Az önállóság lenne az ideális, ehhez az önkormányzati törvényt kellene módosítani, amelyhez a parlamenti képviselők kétharmadának támogatása kell.

Nőtt a finanszírozás összege

Az elmúlt öt évben 40 százalékkal nőtt ilyen-olyan jogcímen a háziorvosok, s házi gyermekorvosok finanszírozása, s ez a szakember szerint is jelentősen javította a kondíciójukat.

A miskolci önkormányzat lehetőségeihez mérten többféle támogatással is igyekszik segíteni a gyermek és felnőtt háziorvosok munkáját, ezt már Szabó Mátétól, a ­miskolci önkormányzat szóvivőjétől tudtuk meg.

– Miskolcon biztosított a házi gyermekorvosi ellátás ­folyamatos és zavartalan ­működése – olvasható a ­lapunkhoz eljuttatott városházi közleményben. – Itt nincs üres, ellátatlan körzet. A miskolci önkormányzat országos szinten is egyedülálló kedvezményekkel segíti a háziorvosokat. A rendelőkért nem kell bérleti díjat fizetni, a rezsiköltséget a telefonszámla kivételével az önkormányzat állja, a város ütemezetten, folyamatosan felújítja a rendelőket. A szóvivő szerint ­Miskolcon a kor sem ­probléma, az ­összképet tekintve elég sok a fiatal szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában