Helyi közélet

2018.02.17. 15:41

Fotóval a betegség ellen Miskolcon

Miskolc - Gyógyult rákbetegek és középiskolások készítettek figyelem­felkeltő, közös fotót.

Miskolc - Gyógyult rákbetegek és középiskolások készítettek figyelem­felkeltő, közös fotót.

A mellrákot túlélt nők és a Mentor Baptista Általános Iskola, Gimnázium és Szakképző Iskola diákjaink részvételével szerveztek az­ ­iskolában fotózást pénteken.

Kiállítás készül

Az elkészült fotókból készült plakátokból az érintettek elő­adásaival egybekötött kiállítást terveznek az iskolában, ezzel is felhívva a diákok figyelmét a rák korai felismerésének fontosságára, az egészségtudatos magatartás jelentőségére.

– Pedagógusként nap mint nap tapasztalom, hogy a 15-23 éves fiataloknak mennyire nincsen információjuk a daganatos megbetegedésekről, a korai felismerés jelentőségéről. Bár többük családtagja érintett, legtöbben önmagukat és a családjukat védve érzik a daganatos megbetegedésektől, s úgy vélik, a fiatal életkor védőpajzsot jelent – mesélte a fotózás hátteréről Liszek Zsuzsa, az iskola tanára. Sok esetben azonban a tinédzserek sokkal fogékonyabbak bármilyen témára, ha a kortársaikkal beszélhetnek róla, vagy tőlük látják; így született az ötlet, hogy a diákok szerepeljenek együtt a fotókon a gyógyult rákbetegekkel.

– Több csoportban, civil szervezetben is benne vagyunk a legtöbben, akik most eljöttünk a diákokkal közös fotózásra, így a megyei kórház működő szervezett csoportban is. Ahol csak lehet ott vagyunk, közreműködünk, mert fontosnak érezzük, hogy minél több helyen hívjuk fel a betegségre a figyelmet – magyarázza Tarjányi Melinda, akit már kétszer is megtámadott a kór, de mindkétszer ­sikerült talpra állnia belőle.

Felhívja a figyelmet

– Bízom benne, hogy több másik iskolába is eljuthat a kiállítás és az előadásunk, mert fontos, hogy beszéljünk az önvizsgálat fontosságáról, arról, hogy figyelniük kell magukat, a testüket, mert az időben ­diagnosztizált betegség jó eséllyel gyógyítható – magyarázza Földesi Marianna, az ­iskola diákja a jó hangulatú fotózás után elmondta, máris van haszna a találkozásnak, mert a szűrővizsgálat fontos­ságáról beszélgettek.

– Eddig nem is gondoltam a betegségre, vagy az önvizsgálatra, most már én is figyelmesebb leszek, erre is jó ez az alkalom – tette hozzá. Az érintettek, a diákok és a kreatív megvalósítást segítők is önkéntesen vállalták a részvételt az akcióban.

- ÉM-HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában