Helyi közélet

2018.02.25. 18:35

360 fokos videó: Fesd a várost színes(ebb)re - szürke iparvárosba színes utcákat!

Miskolc - A felhívásban a díszítés három módját jelölte meg a miskolci önkormányzat.

Miskolc - A felhívásban a díszítés három módját jelölte meg a miskolci önkormányzat.

Miskolcot sokszor éri a szürke iparváros részint igaz vádja. Most adott a lehetőség, hogy egy jó festménnyel, ötletes zöldesítéssel vagy kiterjesztett valósággal feldobjunk néhány lehangoló közterületi felületet. Az önkormányzat pályázatot írt ki a közelmúltban street art alkotások létrehozására.

Bevett módszer

Világszerte bevett módszer, hogy közfelületekre festményekkel egy kis színt varázsolnak, ezzel pedig feldobják az utcaképet. Nem is kell messzire mennünk, hogy jó példákat lássunk. Ott vannak Kazincbarcikán a panelházak oldalát díszítő hatalmas képek, de Miskolcon is találunk néhány jó megoldást. Elég csak a Zenepalota melletti zongorázó kézre gondolnunk. A Fesd a várost színes(ebb)re pályázat most hasonló kezdeményezéseknek biztosít teret, ráadásul a közösségi részvétel lehetőségével, ami külön izgalmassá teszi a kezdeményezést. A felhívásban három módját jelölte meg a miskolci önkormányzat a díszítésnek. Egyik a már említett festés, ami mellett opció a növényekkel dekorált, zöldített ötlet, valamint az augmented reality, azaz a kiterjesztett valóság. Utóbbi nagyon izgalmas megoldásokat hordozhat magában, hiszen okostelefonunkat a felület elé tartva, a megfelelő applikáció segítségével akár meg is mozdulhat előttünk a látvány.

„A Kiíró célja a pályázók megvalósításban vállalt szerepének ösztönzése, a közösségépítés” – mint a pályázati kiírás felhívja rá a figyelmet. Az önkormányzat vállalja a felületek előkészítését. Kijavítják a hibákat, és fehér színűre lealapozzák őket, ezzel megágyazva a munkának. Biztosítanak hat alapszínből álló, kültéri diszperziós festéket és a munkához használt alapeszközöket, zöldítő ötletekhez pedig a növényzetet.

Egyedi megoldások

A pályázatok elbírálása során a zsűri figyelembe veszi a kreativitást, a mondanivalót és a technikai megvalósítást. Olyan tényezők dobhatnak az esélyeken, mint hogy egyedi, intenzív élményt nyújtson, elgondolkodtató, de mégis könnyen érthető üzenete legyen, látványos, dekoratív elemek díszítsék, és azért a megvalósítás költsége ne vigye csődbe Miskolcot. A pályázatnak egyébként nincs nevezési díja, az első három helyezett pénzdíjazásban részesül, helyszínenként egy alkotással lehet pályázni, és nem sértheti a közerkölcsöt, más ember méltóságát vagy szerzői jogait; nem tartalmazhat burkolt vagy nyílt reklámot.


Helyszínek

1. Lévay Gimnázium Papszer utcai kerítése

2. Herman Ottó Múzeum Papszer utcai épületének kerítése

3. Papszer utca – Rákóczi utca szöglet támfalrendszere

4. Szentpáli iskola kerítése az Uitz Béla utca felé

5. Fazekas M. utcai aluljáró külső homlokzata

6. Bajcsy-Zsilinszky E. utca menti támfal

7. Miskolctapolcai út „Lidl”-támfal

8. Vasgyári u. 15. épület tűzfala


Nézz körbe 360 fokban!

" target="_blank">A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


[related-post post_id="3776564"]

[related-post post_id="3774432"]

[related-post post_id="3769683"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában