Helyi közélet

2018.02.25. 15:25

Böjti ételek ideje. Mit érdemes ennünk?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Már javában tart a húsvétra felkészítő negyvennapos böjt, múlt héten már olvashattak is néhány böjti étel receptjét. Hogy melyek ezek?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Már javában tart a húsvétra felkészítő negyvennapos böjt, múlt héten már olvashattak is néhány böjti étel receptjét. Hogy melyek ezek?

Érdemes háttérbe szorítani a nehéz, zsíros ételeket, és a sok hús helyett inkább zöldséges ételeket fogyasztani. Hagyományos böjti ételek például a krumpli, a rizs, a gabonafélék (köles, árpa, zab, hajdina, kukorica). Böjti ételek lehetnek a káposztafélék, gyökérzöldségek is, például a zeller, sárgarépa, fehérrépa, cékla.

Próbálkozhatunk sütőtökkel, fekete retekkel, csicsókával is. Fagyasztott zöldségeket is választhatunk, zöldborsót, kukoricát, zöldbabot, gyalult tököt, sóskát és a parajpürét. Nem szabad elfelejtkeznünk a hüvelyesekről, a babról, lencséről sem, no és a gyümölcsökről, tejtermékekről, tojásról, kenyérről.

- ÉM -


Receptek

Csicseriborsó fasírt

Hozzávalók

35 dkg csicseriborsó, 2 szelet sötét rozskenyér, 2 tojás, 2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, zsemlemorzsa, olaj, só, bors, pirospaprika, 1 csokor petrezselyem, 1 babérlevél

Elkészítés

A csicseriborsót egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. Másnap friss vízben tesszük fel főni. Mellédobjuk az egyik fej, megtisztított hagymát és a babért. Amikor félig megpuhult, sózzuk. Ha megfőtt, lecsöpögtetjük és ledaráljuk. A kenyeret vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk. Összekeverjük a csicserikrémet a tojással, kenyérrel, a lereszelt hagymával, zúzott fokhagymával. Sóval, borssal, pirospaprikával, felaprított petrezselyemmel ízesítjük. A masszából kisebb gombócokat formálunk, ellapítjuk és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban kisütjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Főtt burgonyával, salátával körítjük.

Fejtett bableves csipetkével

Hozzávalók

Fél kg fejtett bab, 1 darab sárgarépa, 1 darab petrezselyemgyökér, 1 darab zeller (kisebb), petrezselyemzöld, zellerzöld, só, 1 tk ételízesítő, 1 ek zsír, 2 ek liszt, 1 fej hagyma (kisebb), 2 tk pirospaprika, bors, 1 darab tojás, egy kevés só, 2-3 ek víz, liszt

Elkészítés

A babot feltesszük főni a darabolt zöldségekkel együtt. A petrezselyem-és zellerzöldeket összekötjük és azt is beletesszük a levesbe, sózzuk és kevés ételízesítőt is adunk hozzá. Amikor puha, minden zöldség és a bab is megfőtt, a zsírból, a kockázott hagymából és a lisztből hagymás rántást készítünk. Előbb az apróra vágott hagymát lepirítjuk a zsíron, amikor világosbarna, akkor hozzátesszük a lisztet és együtt pirítjuk tovább. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát, hideg vízzel felengedjük és a levesre öntjük, összeforraljuk, borsozzuk és ha szükséges még sóval ízesítjük. Elkészítjük a csipetkét. A tojást megsózzuk, öntünk hozzá 2-3 ek. vizet, majd annyi liszttel összekeverjük, hogy lágy, de azért csipegethető tésztát kapjunk. Lisztezett tálcára csipegetjük. A csipetkét beletehetjük a levesbe is, de kifőzhetjük külön is, és amikor puha, belekeverjük a levesbe, így hagyjuk állni még 10 percig.

Amerikai palacsinta

Hozzávalók

225 g finomliszt, 1 db tojás, 3 dl tej, 1 csomag sütőpor, 3 ek cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 késhegynyi fahéj, 1 ek napraforgó olaj

Elkészítés

Az összes hozzávalót beletesszük a turmixba, és alaposan összemixeljük. Érdemes 2 részletben hozzáadni a tejet és a lisztet, így egyszerűbb, hatékonyabb. Felforrósítunk és beolajozunk egy teflon serpenyőt. A tésztakeverékből 2-3 korongot csorgatunk bele. A turmix kiöntője segítségével egyszerű adagolni. Aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Ízlés szerint fogyaszthatjuk mézzel, mogyorókrémmel, olvasztott csokival, lekvárral, juharsziruppal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában