Helyi közélet

2018.02.05. 11:59

Becherovka Miskolci Farsang: Hétvége Miskolcon – karneváli hangulatban

Miskolc - A hétvégén rendezték meg a Becherovka Miskolci Farsangot. Mi is ellátogattunk a forgatagba. A vendégek jól érezték magukat, egyedül a szakadó havas esőre panaszkodtak.

Miskolc - A hétvégén rendezték meg a Becherovka Miskolci Farsangot. Mi is ellátogattunk a forgatagba. A vendégek jól érezték magukat, egyedül a szakadó havas esőre panaszkodtak.

Vidáman telt a hétvége Miskolcon, hiszen az elmúlt napokban rendezték meg a megyeszékhelyen a Becherovka Miskolci Farsangot. Színvonalas koncertek, kézműves-, népművészeti és gasztronómiai vásár, őstermelői piac, finom ételek és italok csalogatták a vendégeket. A farsang programkínálatában többtucatnyi koncertet, számos gyermek- és családi programot, kiállításokat, farsangi felvonulást és igazi karneváli hangulatot találtak a belvárosba látogatók. Volt farsangi fánkok és meleg italok párbaja, csoportos és egyéni jelmezversenyek, kutyafarsang, jótékony pálinkázás, Salkaházi Farsang, anyagtudományi bemutató, tűzzsonglőrök előadása, makettfesztivál és -verseny, eljött Laca bohóc is, a Szinvavölgyi táncosok pedig flashmobbal lepték meg a járókelőket. Emellett sok más előadás és érdekesség tette vonzóvá a rendezvényt.

„Van itt minden, ami egy jó farsanghoz kell”

Szombat délután, bár havas eső zuhogott az égből, ez nem szegte kedvét a miskolci farsang vendégeinek. A főutcán még nem voltak túl sokan, de akik kilátogattak, azok jól érezték magukat. Nem ijedtek meg az égi áldástól, aki enni vagy inni vágyott, behúzódott egy-egy sátor alá, az utcai zenészek és táncosok szintén, vagy kihasználták a belváros fedett, de nyitott tereit.

A kínálatra nem lehetett panasz, finom sültek, lángosok, fánkok, perecek, kocsonyák és egyéb finomságok várták az éhes vendégeket. Aki fázott, forralt bort vagy pálinkát kóstolt, a jó koncertekért pedig nem kellett messzire menni, hiszen a Városház téren és az Erzsébet téren felállított színpadon is egymást váltották a zenekarok. A farsangi forgatagban nemcsak magyar, de külföldi vendégekkel is találkoztunk.

Kiváló hangulatban

Az egyik sátor alatt Fügedi Máriával és Nagy Istvánnal elegyedünk szóba. Mária mezőkövesdi, István boconádi, és egy párt alkotnak.

– Nekünk nagyon tetszik a rendezvény, finom ételeket és italokat lehet kóstolni. A hangulat is kiváló, hiszen folyamatosan szól a zene. Azt sem bánjuk, hogy az időjárás nem a legjobb, mert így leg­alább nincs akkora tömeg, mint az elmúlt években. Bár ez valószínűleg az árusoknak nem kedvez. A miskolci farsangnak van hangulata – fogalmaznak, majd most vásárolt forralt borukat kezdik el iszogatni.

Parázson kell sütni

Fekete kabátban és fekete kalapban álldogál a meleg, szabadtéri kályha mellett Kovács András. Gesztenyét árul, azaz csak árulna, ha lennének vevők. De egyelőre nincsenek. Meg is jegyzi, hogy most valahogy nem megy jól az üzlet. Megtudjuk: budapesti. Hétköznap a fővárosban árulja a sült gesztenyét, hétvégén pedig ott, ahol valamilyen rendezvény van. Mint mondja, ez a téli csemege nem ment ki a divatból, az emberek szeretik, akkor jó, ha szép lassan, parázson sül, és ha már megreped a héja, akkor fogyasztható.

Van itt minden

A Kandia közben, azaz a kézművesek utcájában találkozunk Kovács Andornéval, aki nyugdíjas. Színházba jött, csak az előadás előtt szétnéz egy kicsit a farsangon.

– Tetszik a rendezvény, csak az idő lehetne egy kicsit jobb. Van itt minden, ami egy jó farsanghoz kell: étel, ital, ajándéktárgyak, jó zene és programok. Örülök, hogy a rendezők az idősebb korosztályra is gondoltak, és nekik való műsort is szerveztek – teszi hozzá a hölgy.

Összefutunk egy családdal, ők Budapestről érkeztek. A feleség Benk Ágota, akitől megtudjuk, hogy számára nem ismeretlen a fesztivál, ugyanis Miskolcon volt egyetemista. Férje, Nébel József úgy fogalmaz:

– A fesztiválok mindig jók, akár télen, akár nyáron rendezik, ha értéket közvetítenek és minőségi szolgáltatást biztosítanak. A miskolci farsang is színvonalas.

Különleges nevű kislánya, Nébel Nefertiti Fanni élményeit meséli. Neki a színháznál a táncelőadás tetszett a legjobban. A művészek a Hófehérke mesét adták elő.

Már indulni akarunk haza, de visszafordulunk, mert a Sötétkapu alatt felcsendül a vidám népzene, a Szinvavölgyi Néptáncegyüttes fiataljai pedig táncra perdülnek. Rimóci táncokat adnak elő.


[related-post post_id="3756434"]

[related-post post_id="3755452"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában