Helyi közélet

2018.02.21. 15:19

Akár mindennap megmentheti a Földet

Miskolc - Reneszánszát éli a társasjátékozás. Puskás Tibor szerint a páratlan élmény és a közösség miatt.

Miskolc - Reneszánszát éli a társasjátékozás. Puskás Tibor szerint a páratlan élmény és a közösség miatt.

– Ma már nem csak a szerencséé a főszerep, komoly stratégiai lépéseken alapuló társasjátékok is léteznek, valamint olyanok, amelyek kooperációra, azaz együttműködésre késztetik a résztvevőket. Van egy kedvenc játékom, amit maximum négyen játszhatunk, és tulajdonképpen a játék ellen játszunk.

Azaz együtt kell mozognunk (a táblán) és együtt kell gondolkodnunk, hogy megmentsük a világot a vészesen terjedő betegségektől. Nagyon izgalmas! – vall szenvedélyéről Puskás Tibor, a Gémeskút Társasjáték Klub létrehozója és életben tartója. A klub egyébként épp ebben a hónapban ünnepli kétéves születésnapját.

Először csak kis klubnak indult az egész, de aztán egyre bővült." Puskás Tibor

Hobbiklub lett

Mert Tibor nem tartotta meg magának a társasjátékok iránti szenvedélyét, hanem ennél többet akart. Miskolcon, a Kassai utcán található Közösségi Térben létrehozott egy klubot, ahol minden héten összegyűlnek a játszani szerető fiatalok és idősebbek, hogy újabb és újabb játékokat próbálhassanak ki.

– Az egész úgy kezdődött, hogy a Közösségi Tér vezetője elmondta nekem, hogy az intézmény egyik szárnyát átadják a lakótelepi közösség számára, rögtön a társasjátékozás jutott az eszembe. Először csak kis klubnak indult az egész, de aztán egyre bővült, egyre több embert vonzottunk be. Ma már akkora a közösségünk, hogy különböző programokat is tudunk rá szervezni. Közel 80 olyan ember van, aki már játszott nálunk, igazi hobbiklubnak mondhatjuk magunknak – sorolja Tibor.

Megpróbálta, sikerült

Megtudjuk: mindenkinek vannak saját játékai, de Tibor és még két klubtársa komoly játékgyűjteménnyel dicsekedhet. Így közel 150 társasjáték közül lehet választani, amikor valaki leül az asztalhoz a klubban. Vannak logikai, stratégiai, gazdasági stratégiai, asszociációs játékok, melyek különféle témákra épülnek. A játékok időtartama általában a 10 percestől akár a 3-4 órásig is terjedhet. Aztán léteznek nagyon jó partijátékok, melyek házibulikon aratnak nagy sikert, sőt olyanok is, amelyekkel csapat-csapat ellen lehet játszani. Tehát nem a Ki nevet végén?-féle játékokról van szó, ahol a szerencse a főszereplő, hanem olyanokról, amelyeket a játékosok döntései, taktikája visz előre.

– Bárki bejelentkezhet hozzánk, a kezdőket megtanítjuk az új játékokra, és bizonyára meg is fertőzzük őket a játékszenvedélyünkkel – fogalmaz a klub vezetője.

Elmeséli, ő 2-3 évvel ezelőtt, Debrecenben találkozott a közös társasjátékozás élményével. Oda a fővárosi Játszóház Projekt vitte el játékait a Roncsbárba, és „fertőzte” meg a debreceni fiatalokat a játék szenvedélyével. Tibor akkor elhatározta, megpróbál valami hasonlót Miskolcon, és sikerült. Mint mondja, ma már a régió legnagyobb társasjátékklubjaként működnek.

Terveket eszelünk ki

Megtudjuk azt is, mi a varázsa a közös társasjátékozásnak.

– A páratlan élmény és a közösség, a játékos problémamegoldás. Az, hogy közel hozza egymáshoz az embereket. Korunk digitális világában, ahol a fiatalok nagy része nem tud elszakadni a telefonja képernyőjétől, mi valódi értéket teremtve leülünk egymással szemben egy asztalhoz, és közösen játszunk, gondolkodunk, terveket eszelünk ki. Megismerjük közben egymás gondolkodását, egymás tulajdonságait, és mindehhez papír, dobókocka és néhány figura kell, amelyek nem virtuálisak, hanem valóságosak. Bárki részese lehet az élménynek, 12 évestől akár a 85 évesig. Fantasztikusan izgalmas az is, hogy olykor idegen emberekkel hoz össze a játék, akit aztán megismerünk és a barátunk lesz – lelkesedik Tibor, hozzátéve: tulajdonképpen minden emberben ott él a játék iránti vágy. Ezt bizonyítja a társasjátékozás újjáéledése és népszerűsége napjainkban.

A Gémeskút klubnak olyan tagjai is vannak, akik versenyen is megmérették már magukat. Egyik tagjuk bronzérmes lett az országos Társasjáték Olimpián.

Tibor elárulja, a komolyabb társasjátékok nem olcsóak, főleg azok, amelyek úgynevezett miniket, azaz méretarányos, aprólékosan kidolgozott figurákat használnak: harcosokat, járműveket, eszközöket. A legdrágább akár 60-70 ezer forint is lehet, de jó játékot már 6-8 ezerért is be lehet szerezni.


Fuss az életedért!

A klub vezetője végül magáról is elárult néhány szót. Megtudtuk, amikor nem társasjátékozik, akkor fényképészként és informatikusként dolgozik. 2016-ban a Magyar Társasjáték Egyesület hirdetett egy versenyt, mely során olyan játékot kellett tervezni, amit otthon bárki ki tud magának nyomtatni (printjáték). Tibor a FUSS nevű játékot találta ki, amivel nyert. Ez tulajdonképpen egy rövidítés, jelentése: Földönkívüli Unszimpatikus Settenkedők a Sötétben, melyben a gonosz földönkívüliek elől kell menekülni egy lakótelep térképén (ahol a Gémeskút klub is található), összekötött pontok segítségével. Igazi túlélőjáték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában