Helyi közélet

2018.02.28. 20:43

A Bükk megrázta Holle anyó dunyháját

Miskolc - Van, ahol már száraz az udvar, és van, ahol több tízcentis hó esett. Mi az oka?

Miskolc - Van, ahol már száraz az udvar, és van, ahol több tízcentis hó esett. Mi az oka?

Több olvasónk is jelezte, illetve mi is tapasztaltuk, hogy nagy eltérések vannak a megyében és Miskolcon a városon belül is abban, hogy mekkora hó esett, vagy esett-e egyáltalán. Így például Miskolcon a Győri kapuban szinte száraz minden, de Diósgyőrben egyre nagyobb a hó, míg Berekalján már komoly mennyiség, több tízcenti esett.

A jelenség kapcsán az Országos Meteorológiai Szolgálat Miskolci Veszélyjelző és Szolgáltató Irodáján érdeklődtünk, ahol Matusz Zoltán meteorológus elmondta a Bükk hegység hatását tapasztalhattuk meg ebben az esetben. Az erős szél miatt a levegő a hegység oldalának ütközött, és miközben átbukott rajta a nedvességtartalma kivált belőle. Ez pedig 24 óráig tartott, ezért bőven volt minek esnie.

Így minél közelebb megyünk a hegy lábához, annál nagyobb hómennyiséget találunk, és fordítva: minél távolabb megyünk, annál kevesebbet, míg van, ahol szinte nem is esett. A Bükkön átbukó légtömeg már szintén nem tartalmazott nedvességet, az itt „kiesett belőle”, így a másik oldalon, például Eger környékén sem nagyon esett a hó.

ÉM-HI


[related-post post_id="3780894"]

[related-post post_id="3780491"]

[related-post post_id="3781279"]

[related-post post_id="3780821"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában