Helyi közélet

2018.02.25. 15:56

360 fokos videó: Mindennapos az újraélesztés

Miskolc - Egy újraélesztő tanfolyamon köszönte meg a mentőtisztnek, hogy megmentette.

Miskolc - Egy újraélesztő tanfolyamon köszönte meg a mentőtisztnek, hogy megmentette.

Januártól minden hónap utolsó hétfőjén ingyenes újraélesztés oktatáson, gyakorláson vehetnek részt az OMSZ megyeszékhelyi mentőállomásain az érdeklődők. A januári alkalmon hatalmas volt az érdeklődés Miskolcon, több csoportban is tanították és gyakorolták a mentősök a jelentkezőkkel az újraélesztés fogásait.

A mindennapokban előfordul az újraélesztés, hetente van olyan eset, amikor újraélesztéshez riasztanak minket." Fazekas István

Fontos a laikus

Az egyik csoportot Fazekas István, kivonuló mentőtiszt vezette, aki 1995-ben kezdett a mentőszolgálatnál dolgozni mentőápolóként, és 2009-ben szerzett mentőtiszti diplomát.

– Az elsősegélynyújtás nagyon fontos része a prehospitális ellátásnak. Ha egy keringés összeomlásról beszélünk, ami a legrosszabb indulatú esemény az emberi szervezet esetében, akkor a hosszú távú túlélésnek nagyon fontos feltétele, hogy amíg a mentőegység kiérkezik a helyszínre, addig történjenek olyan egyszerű életmentő beavatkozások, amelyeket laikusok is eltudnak végezni – magyarázza a mentőtiszt.

Ennek hosszú évszázadokra visszatekintő történelme van, évszázadokkal ezelőtt is alkalmazták az újraélesztés fogásait, ahogy Fazekas István mondja: nyilván nem olyan formában, mint amiről ma azt gondoljuk, hogy a legmagasabb szint, amit megtudunk tenni. De már Mária Terézia idején is élesztettek újra.

– A technika alappillére, amit úgy említünk, hogy alapszintű újraélesztés, amelynél a mellkaskompressziót, illetve a lélegeztetést alkalmazzuk, mindemellett, – ha olyan szintű mentőegység ér ki a helyszínre –, akkor ezt persze ki lehet szélesíteni gyógyszeres támogatással, illetve emelt szintű légút biztosítással – teszi hozzá.

Gyakori eset

Ez utóbbi az intubálást jelenti, ami része az újraélesztésnek, ahogy a defibrillátor használata is, amely alacsonyabb szintű mentőegységeken is elérhető. Vannak közösségi hozzáférésű defibrillátorok is, plázákban, bevásárlóközpontokban, sok munkahelyen, ahol képzett, laikus elsősegélynyújtók dolgoznak, akik a félautomata defibrillátorral be tudnak segíteni. A helyszínen a mentőorvos olyan gyógyszeres ellátást tud biztosítani, például adrenalin adásával, amelyek segítségével a beteg esélyei javulnak.

– Gyakorlatilag elmondhatjuk, hogy a mindennapokban előfordul az újraélesztés, hetente van olyan eset, amikor újraélesztéshez riasztanak minket, vagy keringés összeomlás állapotában lévő beteghez – válaszolja Fazekas István arra a kérdésre, hogy milyen gyakran kell alkalmazniuk a technikát.

Arról, hogy van-e olyan, amikor már nem érdemes megpróbálni az újraélesztést azt mondja, nagyon fontos az, hogy tudják, mikor történt a keringés összeomlás. Vannak jelek, amelyek alapján megállapítható, hogy a beteg túl van-e már az irreverzibilitáson, vagyis már nem visszafordítható az állapot – ilyenkor az újraélesztést már nem kezdik meg.

Emlékezetes eset

– Éjjel történt a hölgynél a keringés összeomlás, a férj kezdte el az újraélesztését, amikor kiérkeztünk nem volt sem keringés, sem pedig légzés – meséli a legemlékezetesebb újraélesztését. – Többször is defibrillálást hajtottunk végre gyógyszeres támogatással és légút biztosítással, rövidesen visszatért a spontán keringése és légzése. A kórházban később megerősítettek abban az ottani orvosok, hogy minden károsodás nélkül épülhetett fel, ami nagy boldogsággal töltött el. Aztán pár évig nem tudtam a hölgyről, míg egy elsősegély kurzus alkalmával elém nem lépett és megköszönte az ellátást. Nagyon megható volt.


Nézz körbe 360 fokban!

" target="_blank">A képzésről korábban készült videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera „háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


[related-post post_id="3777553"]

[related-post post_id="3776564"]

[related-post post_id="3775558"]

[related-post post_id="3774432"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában