Helyi közélet

2018.02.11. 08:54

360 fokos videó: Megvan a boldogság kapujának kulcsa Miskolcon

Miskolc - A gyakorlatok célja egy spirituális állapot elérése.

Miskolc - A gyakorlatok célja egy spirituális állapot elérése.

A jóga egy indiai eredetű bölcselet, amit nyugaton leginkább a testmozgással azonosítunk. Azonban ennél sokkal többről szól, igazi üzenete sokkal mélyebben hat – sőt a gyakorlatok célja is végső soron egy spirituális állapot elérése.

Nem divat

A jógáról számos emberben él az előítélet, hogy ez valami neo-hippi divat, amivel unatkozó emberek ütik el az időt. Ugyanakkor egyre többen vannak azok, akik egy új életfilozófiát találnak ebben a testmozgással egybekötött keleti bölcsességben. Kovács Flóra jógaoktató segítségével próbáltuk kideríteni, hogy mi is van a dolog hátterében.

Hogy a legelején kapjunk egy képet arról, miről szól a jóga, kezdjük magával a szanszkrit eredetű szó jelentésével: összekapcsolódni, egyesülni. Flóra úgy foglalja össze, hogy „összekapcsolódni önmagunkkal”.

Boldogság a monotonitásban

Maga a jóga egyébként nyolc lépcsőfokból áll, és ebből csupán a harmadik a testmozgásos rész, ami nálunk a legismertebb. Vannak még életvezetési tanácsokkal, vagy éppen légzéstechnikával foglalkozó szintek is.

Az egyik lényeges fokozat a megelégedettség, állítólag jógás értelmezésben ez a boldogság kapuja. És Flóra pont itt tudja összekötni a nyugati értelmezéssel: mint mondja, a cél a test, az elme és a lélek egysége. A jóga-alkalmakkor kikapcsolnak a résztvevők, az érzékszerveiket befelé fordítják, és önmagukra koncentrálnak.

Igazából ez még mindig elég elvont, és azt Flóra is elismerte, hogy akkor fogja tisztán megérteni az ember, ha eléri ezt az állapotot – a jóga vagy valami más segítségével. Egy kicsit segített azért konkrét példával, az óra „értelmezésével”, amin vendégeskedtünk. A tanítványaival minden alkalommal ugyanazokat a gyakorlatokat csinálják, olyan feladatokat, amik összpontosítást követelnek meg tőlük. Még az is leszabályozott, hogy melyik pontra kell nézniük. A sokszori ismétlés után valószínűleg egyszer csak eljutnak arra a „monoton” pontra, ahol az agyuk kikapcsol, és gondolkodásmentes pihentető állapotába lendülnek át. Egy nyugodt létállapotba.

A jóga mindenkit vár

Ez mindenképpen vonzó, amit szeretnék én is átélni, viszont általában kifulladok, mire felérek a harmadik emeleti irodába.

Flóra megnyugtatott, hogy ez nem feltétlenül akadály, mert a jógának is több irányzata van. Nem előfeltétel a hajlékonyság vagy a testi erő. Típusonként változik a gyakorlatok intenzitása, és végső soron mindenki rátalál a neki legmegfelelőbb formára.

- ÉM-KCS -


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában