Helyi közélet

2018.02.04. 12:09

360 fokos videó: Cipőben mászkáltunk a medencékben Miskolcon

Miskolc - Száraz lábas túrán jártuk be a Miskolctapolca Barlangfürdőt, és kukkantottunk be kicsit a kulisszák mögé.

Miskolc - Száraz lábas túrán jártuk be a Miskolctapolca Barlangfürdőt, és kukkantottunk be kicsit a kulisszák mögé.

Az évente esedékes karbantartás ideje alatt fürdeni ugyan nem lehet, de például megnézhettük az épülő, még befejezetlen barlangi járatokat, amikben a jövőben majd úszkálhatunk.

A Barlangfürdő – mint Juhász István, a Miskolci Turisztikai Kft. szolgáltatási divízióvezetője nevezte – „élő barlangrendszer”. Ez azt jelenti, hogy folyamatos mozgásban, változásban van. Például a benne zajló természeti folyamatok miatt kialakulhatnak olyan kövek, amik hullásveszélyesek és az óvatlan fürdőző fejére eshetnek. Egyebek mellett ilyen, és a hétköznapi működéshez kapcsolódó karbantartási munkálatok miatt nem lehetett úszni.

Viszont, hogy addig is hasznosan teljen az idő, „bakancsos bejárást” szerveztek az üzemeltetők, amire egyébként annyira nagy volt az érdeklődés, hogy az előzetes regisztráció mellett már a start előtt betelt minden hely.

Éghajlati kihívás

A túra egy rövid történeti áttekintéssel kezdődött, és anélkül, hogy mélyen belemennénk, legyen elég annyi, hogy elég régóta működik fürdő a területen, hiszen már a 13. századtól említik létezését. Akkoriban a közeli bencés monostorhoz kapcsolódott.

Igazi éghajlati kihívás amúgy a barlangfürdő. Aki kabátban indult el a bejárásra, az bánta is később döntését. István elmondása szerint 30 fok körüli a hőmérséklet bizonyos részeken, a hőérzeten pedig az sem segít, hogy felülről a hideg karsztvíz szivárog be, alulról pedig a meleg termál fűt, így magas a páratartalom.

Három különálló részleg titkaiba kukkanthattunk be. A fürdőrészben cipőben járkálva még úgy is elkap a gyermeki csintalanság öröme, hogy nincs víz, ami igazi anarchistává tenne minket. A fényjáték most is működik a barlangfalon, és egészen más érzés úgy megcsodálni, hogy közben nem vesz minket körül a víz. Egyébként a 2000-es évek elején volt egy bővítése a barlangfürdőnek, és az új, illetve a régi részleg közötti határ így leengedett víz mellett látszik igazán: a lerakódott vízkő majdhogynem leburkolta a csempéket az öregebb területen. A most épülő barlangi járat, az úgynevezett hidegvágat lehetőséget nyújt egy új, medencés fürdőrészleg kialakítására. István azt is elmondta, hogy maga a barlangrendszer hatalmas, a már feltárt, de még ki nem alakított terület nagyjából kétszer akkora, mint ami már működik – és még vannak feltáratlan részek!

- ÉM-KCS -


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


[related-post post_id="3750094"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában