Helyi közélet

2018.01.06. 11:31

Vízkereszt - Háromkirály-járás vízkeresztkor

Miskolc - Újra él a háromkirály-­járás, néhol még a kántálás is ekkor van.

Miskolc - Újra él a háromkirály-­járás, néhol még a kántálás is ekkor van.

Van, ahol még ma is él, máshol örvendetes, hogy újra él a háromkirály-járás, néhol még a kántálás is ekkor van – írja Tánczos Erzsébet drámapedagógus. Legények kihegyezett bottal, nyársakkal járják a házakat, farsangot köszöntenek.

A több évszázados betlehemes szövegekben a pásztorjáték, a háromkirályok látogatása és a Heródes-jelenet együtt szerepelnek. Egyes betlehemesek megtartották a háromkirály-jelenetet. Fontos kellékük a többnyire kiugratható szerkezetre szerelt csillag.

„Szép napunk támad”

A háromkirály-járásról a Néprajzi Lexikon ezt írja:

Gyakran már csak a jelmezek utalnak a háromkirály-járás dramatikus voltára. A háromkirály-járás legfontosabb motívuma a csillagének.

A betlehemi csillagot nagy gonddal készítették el. Egy keresztező lécekből álló kinyomható és behúzható nyél végére szitát helyeztek, kívülről aranyozott csillagot ragasztottak rá, belülről a betlehemi királyok képét tették. A csillag kiugrasztása szertartásos művelet, kezelőjének a köszöntéskor úgy kellett elhelyezkednie, hogy legyen előtte másfél méternyi szabad terület.

Vízkereszthez köthető népszokások

A magyarság körében szokás volt a szenteltvíz hazavitele, melynek gyógyító hatást tulajdonítottak. Régebben otthon a szenteltvízzel megitatták az állatokat, hogy ne legyenek az év folyamán betegek.

Házak megszentelésénél alakult ki az a szokás, hogy a házakra a három napkeleti bölcs kezdőbetűjét vésték fel, így: G + M + B. Ez a 15. századi eredetű szokás egy népies tévedésen, a házszentelés során felírt Christus mansionem benedicat! (’Krisztus áldja meg a hajlékot!’) áldás C + M + B latin rövidítésének félreértésén alapul.

Az ortodox kultúrkörben a hagyomány szerint a papok fából készült keresztet dobnak a vízbe, majd a hívők a vízbe ugranak érte.

Az olaszországi hagyomány szerint Befana, az öreg jóboszorkány ezen a napon a jó gyerekeknek ajándékot hoz. Franciaországban, Spanyolországban süteményeket süt­nek, amelyek közül egyben ajándékot rejtenek el.

- ÉM -


A csillagének

Háromkirályok napját,

Országunk egy istápját

Dicsérjük énekekkel,

Vígadozó versekkel!

Szép jel, szép csillag,

Szép napunk támad,

Szép napunk támad.

Hol vagy, zsidók királya?

Mert megjelent csillaga.

Betlehembe találják,

Kis Jézust körülállják.

Szép jel, szép csillag,

Szép napunk támad,

Szép napunk támad.

Királyok ajándékát:

Aranyat, tömjént, mirhát

Viszünk mi is Urunknak,

Ártatlan Jézusunknak!

Szép jel, szép csillag,

Szép napunk támad,

Szép napunk támad!

Kérjük a szép Szűzanyát:

Kérje értünk szent Fiát,

Hogy békességben tartson,

Ellenség, hogy ne ártson.

Szép jel, szép csillag,

Szép napunk támad,

Szép napunk támad!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában