Helyi közélet

2018.01.26. 20:31

Tabudöntögető: itt van már a TeenSTAR program

Miskolc - A személyiségfejlesztő szexuálpedagógiai program segítséget nyújt a fiataloknak.

Miskolc - A személyiségfejlesztő szexuálpedagógiai program segítséget nyújt a fiataloknak.

Hazánkba érkezett a TeenSTAR elnevezésű nemzetközi, szexuálpedagógiai személyiségfejlesztő program, melyet Németországban és Ausztriában már évek óta sikeresen használnak. Lényege, hogy segítséget nyújtson a fiataloknak a témával kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában, családi kereteken kívül. Ezzel együtt a tanfolyam nyílt légköre hozzájárulhat a szülők és gyermekeik közötti párbeszéd elősegítéséhez is.

Az ERGO–Európai Regionális Szervezet 2016 óta fáradozik azon, hogy a program magyar nyelvterületeken is elterjedhessen és megszilárdulhasson, és hogy a képzés tananyaga a Kárpát-medence fiataljai számára is elérhetővé váljék. A program nyitókonferenciáját pénteken tartották Miskolcon, a városháza dísztermében.

Hiányzik a tapasztalat

Ékes Ilona, az ERGO elnökének és dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármesterének köszöntőszavai után Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tartott előadást. Bevezetésként a kormány családpolitikájáról beszélt. Kiemelte, a különböző családtámogatásoknak köszönhetően az utóbbi években nőtt a házasságkötések és a szülések száma, viszont kevesebb az abortusz. Ma Magyarországon a családok támogatására a GDP közel 5 százalékát fordítja a kormány. Hozzátette: ennek ellenére még mindig nem születik annyi gyermek Magyarországon, ami a népesség növekedését biztosítaná.

A TeenSTAR-ral kapcsolatban hangsúlyozta: örömmel csatlakozott a programhoz, mert 3 gyermekes édesanyaként is látja, hogy nagyon sok teendő van a gyerekek szexuális nevelése terén.

– A szexualitás mindig is tabutéma volt, és még a mai napig is kerüljük ezt a témát. A szexualitás szó kimondását, az erről való kommunikációt egy liberális közösség által kisajátított játszótérnek tekintjük, ahová be sem teszi a lábát az, aki polgári gondolkodású. Felmerül ugyan bennünk, hogy kellene ezzel a témával valamit kezdeni, de nincs meg a megfelelő szókészletünk, nincs kellő tapasztalatunk, nem tudjuk, hogy is kellene ehhez a kérdéshez hozzáállni. Ezért is üdvözlöm ezt a kezdeményezést, örülök, hogy a támogatója lehetek. Hisz ez a program a gyerekek saját nyelvén, fejlettségüknek megfelelő szinten ad választ a kérdéseikre, az érzelmeket is bemutatva beszél a szexualitásról. A szexuális edukációban nagyon komoly előrelépést jelent a képzés a magyar gyerekek és közösségeik számára, és üdvözlendő, hogy a szülőket is bevonják a programba. Hiszen csak közösen lehet elérni, hogy a fiatalok a szexualitás területén jól tájékozottak és felkészültek legyenek – fogalmazott az államtitkár.

Fiú és lány

A program ausztriai vezetője, Helga Sebernik elmondta: a TeenSTAR lényege, hogy a fiatalok megértsék, kik ők fiú-, illetve lányként. Tehát ez a program segít nekik a férfivá, illetve a nővé válásban. Nagyon fontos, hogy a folyamat során megtanulják integrálni a férfi, illetve női létüket a személyiségükbe. Úgy is lehetne nevezni ezt a programot, hogy szexuálpedagógia, ami hozzájárul a személyiségfejlődéshez. A végső cél, hogy egészséges személyiséggé fejlődjenek, és jó minőségű életet tudjanak élni. Hozzátette: a programba bevont fiatalok számára az iskolákban és azon kívül is tartanak kurzusokat. A képzés az általános iskola felső tagozatában kezdődik és egészen a gimnázium végéig tart, és lényeges, hogy a program a szülőkkel is foglalkozik. A program fő módszere az interaktivitás, de a fiatalok elő­adásokat is hallgatnak és filmeket is megnéznek a témában – sorolta a szakember, aki foglalkozását tekintve tanár.


Témakörök

A TeenSTAR témakörei: nemekre jellemző viselkedés, szexualitás a médiában, önértékelés és önelfogadás, a testem, anatómia/a nemi szervek működése, kommunikáció, férfi és női termékenység, érzések, kamaszkor – növekedés és érés, életcélok, vágyálmok, önmagam és mások megértése, barátság, szerelem, szeretet, felelősségtudat, megtanulni ellentmondani, önérvényesítés, felnőttekkel való párbeszédkészség, várandósság – új élet keletkezése, fogamzásszabályozás, fogamzásgátlás, nemi betegségek, házasság és család, személyiséggé válás


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában