Helyi közélet

2018.01.24. 13:04

Megyénkben „teremnek” a legjobb borászok

Tokaj, Tarcal - Idén is van megyénkbeli jelöltje a Gál Tibor Emlékdíjnak, amellyel a fiatal tehetséges borászokat ismerik el minden évben. Sőt, mindjárt kettő is, ami tulajdonképpen három.

Tokaj, Tarcal - Idén is van megyénkbeli jelöltje a Gál Tibor Emlékdíjnak, amellyel a fiatal tehetséges borászokat ismerik el minden évben. Sőt, mindjárt kettő is, ami tulajdonképpen három.

A szőlő szeretete

Tavaly a szerencsi Varkoly Ádám, az Árpád-hegy Pince borásza lett az „év fiatal borásza”, és személyében Tokaj-Hegyalja részesült az elismerésben, de tavalyelőtt is megyénkből hódították el a díjat, akkor ifj. Szepsy István. Idén a 11 jelölt között van Zsirai Kata Tokajból, Juhász Szabolcs Tarcalról, sőt a Gere Pincészet borásza, Forgács Balázs is borászkodik szűkebb pátriájában, Tokaj-Hegyalján is a Villányi borvidék mellett, ahonnan a jelölést kapta.

– Édesapám fektette le az alapokat, amelyeken ma a testvéremmel dolgozunk – meséli Zsirai Kata, aki már gyerekként magába szívta a szőlő és a bor szeretetét. – Hobbinak indult, de ahogy teltek az évek, már komoly vállalkozás lett belőle, én 2013 óta dolgozom a családi vállalkozásban – teszi hozzá.

A Zsirai Pincészet központja Tokajban található, de van szőlőbirtokuk Somlón és Villányban is. Édesapjuk halála után a két lánytestvér vette át a pincészetet, Petra a cég részét, míg Kata a szakmai vonalat.

– Széles a szortiment, kísérletezünk új trendekkel is a száraz borok terén, de természetesen a hagyományos hegyaljai borokat is nagyon fontosnak tartjuk, így azok hangsúlyosan vannak jelen a kínálatunkban – magyarázza Zsirai Kata, aki nagy megtiszteltetésnek veszi, hogy a rátkai Árvay János, a 2003-as Év Bortermelője rá gondolt, és őt jelölte az emlékdíjra.

Először jelöltek

Zsirai Kata először jelölt, ahogy Juhász Szabolcs is – Varkoly Ádám kétszer végzett a dobogón, mielőtt átvehette az elismerést. Szabolcs a Királyudvar borásza, ahol 15 hektáron elismerten bio, biodinamikus műveléssel gazdálkodnak, és a szőlőfeldolgozás, borkészítés során is mellőzik a vegyszereket. Őt a tokaji Demeter Zoltán, a 2007-es év Borászok Borásza jelölte az elismerésre.

A szavazásról

A jelöltekre február 12-ig lehet szavazni a borbal.hu oldalon, és ez alapján dől el, hogy ki lesz az a három jelölt, aki esélyt kap arra, hogy elnyerje a 2018-as Gál Tibor Emlékdíjat. A legtöbb három szavazatot kapó borász bemutatkozik a Magyar Borok Bálján február 24-én Budapesten, amelynek a végén adják át az emlékdíjat.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában