Helyi közélet

2018.01.14. 13:22

Már készülhetünk a tél végi ritkító metszésre

Borsod-Abaúj-Zemplén - Január vége, február eleje az ideje a tél végi metszésnek a kertben, udvaron.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Január vége, február eleje az ideje a tél végi metszésnek a kertben, udvaron.

Bár sokakat elriaszthat az, hogy jó idő lett, és élednek, van, ahol egyenesen rügyeznek a fák, de bizony január közepe, vége az ideje a ritkító metszésnek. Igaz, főszabályként a régi öregek úgy mondják: akkor metsszünk január, februárban, ha már túl vagyunk a tél leghidegebb részén.

Mit metsszünk?

Az utóbbi évek időjárását tekintve azonban nehéz megsaccolni, mikor vagyunk túl a tél keményebb részén, ahogy azt is nehéz elképzelni, hogy a mögöttünk hagyott két hónap lett volna a tél leghidegebb része. De mi is a lényege a tél végi ritkító metszésnek? Leginkább az, hogy szellősebbé tegye a fánkat, bokrunkat, alakíthassunk a korona alakján, méretén, segítsük a gyümölcsképződést majd, illetve megakadályozzuk a felkopaszodást, és persze a növényvédelemben is szerepe van.

Nem kell a végleges állapot elérésére törekedni, tavasszal még az elérendő formára igazíthatjuk a növényünket, a lényeg a január végi, február eleji metszésnél, hogy a fa, bokor nyugalmi állapotában végezzük el a nagyobb beavatkozásokat, amelyek egyébként veszélyesek lehetnek a növényre.

De mit is lehet ilyenkor metszeni? A januári hónap megfelelő a kúszónövények, bokrok, lombhullató fák és cserjék megmetszésére, de a gyümölcsfákat és a virágzó, valamint az árnyas fákat is lehet metszeni ilyenkor. Ne metsszünk meg olyan tavasszal virágzó növényeket, mint a birs, az aranyvessző, gyöngyvessző, mert ezzel eltávolítjuk ezek tavaszi virágait. Ha szükséges, metsszük meg ezeket a virágzás után.

Mivel metsszünk?

A sövényeken nem kell ritkító metszést alkalmazni ilyenkor, azt az ifjító metszéssel együtt végezzük el.

Persze a januári metszésnek ugyanazok az aranyszabályai, mint bármelyik másiknak: éles és biztonságos szerszámokat használjunk, amelyet minden metszés után tisztítsunk, fertőtlenítsünk. Múlt heti összeállításunkban mutattuk be a háztartási ecetet mint alternatív növényvédelmi szert. Az ecetes oldat például kitűnő a szerszámok fertőtlenítéséhez, hogy ne vigyük át a kórokozókat egyik növényről a másikra.

Például a lilaakác

A lilaakác jó példa az olyan kúszónövényre, amelyet ilyenkor metszhetünk. Az előző nyári virágzást követő nyári metszés miatt hosszú, vékony hajtásai fejlődtek, amelyeket januárban ajánlatos visszavágni. A növény fajtájától függetlenül, akár nyári, akár téli metszésről van szó, az első lépés az elhalt vagy sérült ágak eltávolítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában