Helyi közélet

2018.01.14. 14:25

Az idén szappanüzemet nyitnának a baksaiak

Szent­istvánbaksa - „Nehéz volt a 2017-es év a településnek, ám próbáltunk jól kijönni belőle.”

Szent­istvánbaksa - „Nehéz volt a 2017-es év a településnek, ám próbáltunk jól kijönni belőle.”

Ezzel kezdte Rontó Istvánné, Szent­istvánbaksa önkormányzati képviselője, majd utalt a tavaly júniusi jégverésre. – Az egyházak sokat segítettek, támogatták az újjáépítést, amennyire tudták, ám az önkormányzat semmit sem kapott.

Azon leszünk 2018-ban is, hogy a falu előre­lépjen." Rontó Istvánné

Pedig tönkrement a Faluház és a játszótér teteje is, de nem kaptak segítséget.

Segélyek és tűzifa

– Ennek ellenére próbáltuk a lakosságot segíteni: négyszer osztottunk szociális csomagot például. Tartottunk egy szép idősek napját, ahol minden 55 év feletti hölgy és 60 év feletti férfi ott volt – sorolta Rontó Istvánné. – Vacsora és műsor volt, no meg mindenkinek egy 5000 forintos támogatás.

Karácsonykor pedig minden szentistvánbaksai háztartás kapott 6 ezer forint értékben segélyt, és mindenki kapott szociális tűzifát is.

– Nem csak azok, akik ráutaltak – hangsúlyozta a képviselő asszony. – Külön osztottunk almát, hagymát és különféle zöldséget. Azt hiszem, amit tehetünk, megtettük, de persze jó lenne, ha még többet adhatnánk. Mindenképpen azon leszünk 2018-ban is, hogy a falu előrelépjen. Nagyon szeretnénk a Faluházat – hiszen ez az egy közösségi épületünk van – felújítani. Nincs óvodánk, iskolánk, postánk, gyógyszertárunk, orvosi rendelőnk, de néhány kilométerre mind van. De hogy ne legyen olyan közösségi házunk, ahol elfér a falu, az nem jó!

A képviselő asszony egy igazi kuriózumot is elárult búcsúzóul: szappanüzemet szeretnének létrehozni a településen 2018-ban.


Jég után: bánat és öröm

Rontó Istvánné elárulta: a tavaly nyári jégkáruk 10 milliós. A már említett Faluház mellett több tető is tönkrement. Így a játszótéri színpad és a TSZ-istálló teteje teljesen odalett. A biztosító által utalt pénz nem fedezi a kár költségeit, nehéz, és nem igazán tudja miből kigazdálkodni a felújítás költségeit. Öröm volt idén viszont a Céklafesztivál. „Közel 400–500 vendég vett részt a szeptember elején megrendezett eseményünkön” – lelkendezett. „Minden rendben volt, mindenki jól érezte magát. Büszkék vagyunk az egyházzal együtt szervezett segélykoncertre is, mostanáig közel 1,5 millió forint jött össze.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában