Helyi közélet

2018.01.25. 14:36

Áronon nem fogott ki az írásbeli, 96 pontja lett

Miskolc - Tóth Áron egyformán szereti a magyart és a matekot. Így nem ­csoda, hogy ­mindkét tesztje kiválóan ­sikerült.

Miskolc - Tóth Áron egyformán szereti a magyart és a matekot. Így nem ­csoda, hogy ­mindkét tesztje kiválóan ­sikerült.

Amikor Áron letette a tollat a központi írásbeli felvételi után, azt tudta, hogy 80 pontja biztosan lesz, de reménykedett azért, hogy a magyar- és a matek-feladatlapra is kap legalább 45-45 pontot. Természetesen nagy volt a boldogság, amikor kiderült, hogy még ennél is jobban teljesített, összesen 96 pontot ért el, mert mindkét tesztje 48 pontos lett.

Áron a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola végzős diákja, a felvételit a Földes Ferenc Gimnáziumban írta meg, hiszen itt szeretne majd továbbtanulni. Mivel ilyen jó lett az eredménye, azon gondolkodik, hogy más középiskolába nem is jelentkezik, csak a Földesbe. Kiderül, nem csoda, hogy mindkét tantárgyból jól teljesített, hiszen mindkettő a kedvencei közé tartozik.

Nem volt egyértelmű

Először a magyar-tesztet ­boncolgattuk egy kicsit.

– Szerintem egy kicsit nehezebb volt az idei feladatlap, mint a korábbiak, de így sem jelentett problémát. Mindössze két pontot veszítettem. Az egyiket azért, mert egy Weöres Sándor verssel kapcsolatban arra a kérdésre kellett volna válaszolni, hogy milyen közös jellemzőjük van a vers szavainak. De nem volt számomra világos, hogy nyelvtanilag vagy irodalmilag. A másik pont pedig azért veszett el, mert a szövegértési feladatban az egyik kérdést félreértettem. De így is elégedett vagyok – hangsúlyozza Áron. Hozzáteszi: az egyik kedvenc tantárgya a magyar. Különösen az irodalmat kedveli, nagyra értékeli a versek zeneiségét. Ő maga még nem próbált meg verset vagy más irodalmi alkotást írni, de egyszer összeállított egy kutyákról szóló fajtaismertetőt.

Rátérünk a matematikára. Erről Áron azt állítja, hogy könnyebb volt, mint amire számított. Itt is csak két pontot veszített. Bár sok nyolcadikos panaszkodott, hogy erre a feladatlapra kevés volt az idő, de neki a végén még maradt is 2-3 perce, hogy átnézze az egészet. Itt az egyik pont azért úszott el, mert a 6. feladatba becsúszott egy számolási hiba. A megoldás menete jó volt, de a hiba ­miatt nem stimmelt a végeredmény, ezért pedig levonás járt. A másik hiba a függvényes feladatba került, ahol véletlenül rosszul adta meg a koordináta számát. Ez csupán figyelmetlenség volt. Amikor be kellett adni a teszteket, azért Áron érezte, hogy jól sikerült.

Matek, szünet, magyar

A felvételit természetesen sok-sok gyakorlás előzte meg. Áron az elmúlt évek feladatlapjait oldotta meg, és az iskolájában szervezett felvételi előkészítőre is járt.

– A stopperen beállítottam a 45 percet, megoldottam egy matektesztet, majd tartottam 15 perc szünetet, és kezdődött a magyar. Volt, hogy a magyart meg tudtam írni ­maximális pontszámra, a matekból otthon a 42 pontos volt a legjobb. Ezért is jelentett nagy örömöt számomra, hogy épp a felvételi napján tudtam annyira koncentrálni, hogy 48 pontosra sikerült – újságolja lelkesen a tehetséges nyolcadikos.

Megtudjuk tőle azt is, hogy spec. matekra szeretne járni a Földesbe, de a jelentkezési lapjára beírja az emelt fizikát és az emelt biológiát is. A matematika és a fizika azért fontos számára, mert építészmérnök szeretne lenni. Lenyűgözik a gyönyörű, történelmi épületek, és az az álma, hogy egykor ő is olyan épületeket tervezhessen, melyek ugyanúgy fennmaradnak az utókor számára, mint például az egyiptomi piramisok. Áront az épületek művészi szépsége is megragadja.

A művészetek egyébként nem állnak tőle messze. Nyolc éve tanul zenét, korábban furulyázott és trombitán játszott, két éve váltott a vadászkürtre. Azt mondja, a kürtnek öblösebb, mélyebb és lágyabb a hangja, mint a trombitának. De nemcsak emiatt választotta ezt a hangszert, hanem azért, mert a vadászat is ­érdekli.

Elárulja, eddig minden év végén kitűnő bizonyítványt kapott az iskolában. Csak egyetlen tantárgyat nem kedvel, a testnevelést. A torna­gyakorlatok, a gimnasztika és szertorna nem megy jól, de a labdajátékok és küzdősportok igen. A Zen Bu Kan Kempo harcművészeti stílus kedvelője, edzésekre is jár.

Áron kérte, írjuk meg azt is, hogy nagyon hálás a ­szüleinek azért, mert ­mindenben ­mellette állnak, és a ­tanárainak is, akik eredményesen ­felkészítették a ­felvételire.


[related-post post_id="3744815"]

[related-post post_id="3744221"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában