Helyi közélet

2018.01.27. 11:55

A summások dolgos és dalos élete a színpadon

Mezőkövesd - Hétvégén tartották meg Mezőkövesden a Matyó Rózsa Ünnepét.

Mezőkövesd - Hétvégén tartották meg Mezőkövesden a Matyó Rózsa Ünnepét.

Az idei volt az ötödik alkalom, hogy programsorozattal emlékeztek meg arról, hogy a matyó felkerült az UNESCO szellemi világörökség reprezentatív listájára. Szombaton megtelt a Közösségi Ház a főpróbára és a gálára is, amelyen fölléptek a mezőkövesdi, a szentistváni és a tardi hagyományőrző együttesek, hogy táncos, énekes s humoros prózai műsorral idézzék föl a summás világot. Az estén közreműködtek a Nemzeti Táncegyüttes szólótáncosai, valamint a Dobroda Zenekar.

A gála megnyitóján Tállai András országgyűlési képviselő a hagyományőrzés, -ápolás és -továbbadás fontosságáról beszélt.

A gála volt a csúcspont

– Az ötödik évfordulóját ünnepeltük a matyó népművészet elismerésének. Kicsit elfáradtunk, de minden rendezvényelem hozta a várakozásokat, a nagyszabású gálaműsor volt a csúcspont. A közönség és a résztvevők is pozitívan értékelték a programokat – mondta Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke.

Kifejtette, a matyó rózsa ma nagyon sokszor jelenik meg a ruhadarabokon, elsősorban hímzésként vagy motívumként. Igyekszik követni az irányzatokat, hiszen ez is az egyik útja annak, hogy tovább éltessék, a mai kornak megfelelővé tegyék a hagyományt.

A hétvégével kapcsolatban hozzátette, táncházat is tartottak, s Juhász László kezdeményezésére ez a sorozat folytatódni fog Mezőkövesden, ahol eddig kísérletek voltak ugyan, de meghonosítani nem tudták a néptáncos estéket. A következő alkalmat február 23-án tartják, majd tavasszal is lesznek találkozók s közös tánc.

Berecz Lászlóné elmondta, az önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően a Hadas épületei, az alkotóházak, a Táncpajta és az utcakép is megújul, hogy még vonzóbb legyen a vendégek számára.

- ÉM-TB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában